Czy twardość wody pitnej ma wpływ na nasze zdrowie?

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z faktu, że woda płynąca w kranach może się różnić w różnych miejscowościach, za sprawą pochodzenia oraz sposobów jej filtracji. Na świecie występuje wiele rodzajów wody, które różnią się smakiem, zapachem czy zawartością minerałów. Najprostszym podziałem, którego możemy dokonać w kwestii kranówki, jest jej twardość. Czym w takim razie różni się woda miękka od wody twardej? I który rodzaj substancji ma lepszy wpływ na nasze zdrowie?

Twardość wody określamy poprzez ilość zawartych w niej soli wapnia i magnezu. Im więcej tych dwóch pierwiastków w wodzie, tym będzie ona twardsza. Idąc za tym tropem woda miękka to taka, w której znajdziemy małą ilość soli magnezu i wapnia. Woda miękka występuje naturalnie, na przykład na obszarach górskich w Polsce, ale możemy też otrzymać ją w wyniku poddania wody twardej procesowi zmiękczania. Traci ona magnez i wapń, a w przypadku zmiękczania za pomocą tabletek solnych, jest wzbogacona o sód. Znane są opinie, że woda miękka jest lepsza w smaku od twardej. Podobno w tej pierwszej można wyczuć delikatny, słony posmak, jednak dla większości osób, różnica jest niewykrywalna. Żeby sprawdzić zawartość mineralną kranówki najlepiej jest wykonać laboratoryjne badanie wody.

Przedsiębiorstwa wodociągowo-kanalizacyjne nieustannie prowadzą analizę wody rozprowadzanej do użycia przez mieszkańców danego terenu. Jest ona poddawana oczyszczaniu i dezynfekcji, a także badana pod względem przydatności do spożycia. Woda dostarczana przez wodociągi do domów musi spełniać odpowiednie warunki, które zostały określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 29/03/2007 r. „w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi” (DzU 2007, nr 61, poz. 417). Parametry wody trafiającej do naszych domów publikowane są na stronie internetowej lokalnych wodociągów, a każdy producent wody butelkowanej ma obowiązek deklarować jej skład na opakowaniu.

Która woda jest lepsza do picia: twarda czy miękka?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, jaka twardość wody pitnej ma najlepszy wpływ na nasze zdrowie. Kranówka twarda jest ceniona za swoje wysokie stężenie magnezu i wapnia, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Producenci wód w butelkach sprzedawanych w sklepach zazwyczaj chwalą się zawartością w swoich produktach dużej ilości tych pierwiastków, a niektórzy wybierają wysoko zmineralizowane wody butelkowane zamiast suplementów z magnezem. Osoby zmagające się z chorobami układu moczowego, takimi jak kamica nerkowa, powinny wybierać wodę nisko-zmineralizowaną, czyli wodę miękką. W przypadku tego rodzaju schorzeń picie wody wysoko zmineralizowanej może pogłębiać dolegliwości. Osoby bez tych chorób mogą wybierać wodę twardą, która jest bogatsza w składniki mineralne dobre dla naszego organizmu.

Jak sprawdzić czy woda jest twarda czy miękka?

Badanie wody w domu nie jest rzeczą najłatwiejszą, ponieważ nie da się określić jej twardości po wyglądzie. W laboratoriach badających wodę analiza wykonywana jest zgodnie z międzynarodową normą PN-ISO 6059:1999 Jakość wody — Oznaczanie sumarycznej zawartości wapnia i magnezu — Metoda miareczkowa z EDTA

Niektórzy Konsumenci twierdzą, że w wodzie zmiękczanej za pomocą tabletek solnych można wyczuć delikatny posmak sodu, jednak dla większości osób różnica ta jest niedostrzegalna. Jest jednak kilka aspektów, które charakteryzują wodę twardą i miękką, na które warto zwrócić uwagę. Do charakterystycznych sygnałów, że woda ma dużą zawartość magnezu i wapnia, możemy zaliczyć:

  • Pojawienie się osadu i zacieków na świeżo umytych naczyniach i sztućcach: są to złogi mineralne, które powstają poprzez reakcję pierwiastków z wody ze środkami chemicznymi używanymi do produkcji płynów do naczyń i kapsułek do zmywarek
  • Dłuższy czas spłukiwania mydła z rąk i powstawanie na skórze charakterystycznego ‘filtra’, spowodowane reakcją wapnia zawartego w wodzie z cząsteczkami mydła.
  • Jasne zacieki i plamy mineralne na upranych ubraniach wyjętych z pralki.
  • Zmniejszone ciśnienie wody w domu, spowodowane tworzeniem się w rurach osadów mineralnych, które mogą ograniczać swobodny przepływ wody.

Wiele gospodarstw domowych zaopatruje się w filtry zmiękczające kranówkę. Dzieje się tak, ponieważ woda miękka o wiele lepiej rozpuszcza i zmywa mydło, a także nie pozostawia smug i zacieków na mytych naczyniach i pranych ubraniach, w przeciwieństwie do wody twardej.

Zdrowy człowiek może pić zarówno wodę twardą jak i wodę miękką. Osoby zmagające się z chorobami układu moczowego, takimi jak kamica nerkowa, powinny spożywać wodę miękką, czyli tę nisko-zmineralizowaną. W przypadku niedoborów i diety ubogiej w magnez i wapń, polecane jest picie wody twardej i butelkowanej wysoko mineralizowanej, ze względu na możliwość uzupełnienia w ten sposób niedoboru tych pierwiastków.