Detoks – czyli jak skutecznie oczyścić organizm ze szkodliwych toksyn

Detoks, czyli dieta oczyszczająca ma na celu oczyszczenie organizmu ze szkodliwych toksyn i metali ciężkich, oraz nadmiaru produktów przemiany materii, nagromadzonych w wyniku nieodpowiedniego odżywiania się, nadużywania wszelkiego rodzaju używek i leków, oraz z powodu zanieczyszczenia środowiska i żywności. Detoks wymaga całkowitej zmiany codziennej diety, czyli ze znacznego ograniczenia lub całkowitego zrezygnowania ze szkodliwych produktów, które zatruwają organizm (jak alkohol, fast-foody, oraz słodycze i inne produkty bogate w cukier rafinowany), i włączenia do menu zdrowych i naturalnych produktów (jak warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, czy zielona herbata), które ułatwiają oczyszczanie organizmu, oraz podjęcia właściwej aktywności fizycznej (jak bieganie, jazda na rowerze, czy pływanie), która przyśpiesza oczyszczanie organizmu i wzmacnia efekty diety.

Okresowe oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn i innych substancji, pozwala poprawić jego funkcjonowanie i ogólne zdrowie, usprawnić działanie układu odpornościowego, oczyścić krew, pozbyć się zatorów i śluzu, oraz zwiększyć swoją witalność i poprawić ogólne samopoczucie, a także pozbyć się wolnych rodników, które sprzyjają rozwojowi wielu chorób, przede wszystkim nowotworom, oraz chorobom serca i układu krążenia – efektem ubocznym jest ponadto niewielka utrata wagi.

Detoks można przeprowadzić samodzielnie we własnym domu, jak również z pomocą specjalistów, z wykorzystaniem specjalistycznych technologii i produktów.

Detoks organizmu (oczyszczanie organizmu) – dlaczego jest taki ważny?

Aby organizm prawidłowo funkcjonował, niezbędnych jest kilka elementów, przede wszystkim prawidłowo zbilansowana dieta, bogata w naturalne i zdrowe produkty, takie jak warzywa i owoce, oraz produkty pełnoziarniste, czyli produkty bogate w błonnik pokarmowy, witaminy i minerały, oraz przeciwutleniacze – niezbędne jest także czyste powietrze, oraz odpowiedni ruch – niestety, w dzisiejszych czasach jest to często niemożliwe. Choć na wiele czynników nie mamy bezpośredniego wpływu (np. zanieczyszczenie środowiska), to jednak mamy wpływ na to, jaki prowadzimy tryb życia i jaką żywność dostarczamy do organizmu.

Oczyszczanie organizmu – czemu warto go stosować?

Dostarczanie do organizmu niezdrowych i wysoko przetworzonych produktów, bogatych w szkodliwe substancje (jak tłuszcze nasycone, tłuszcze trans, cukru rafinowane, czy sól), a także nadużywanie leków, alkoholu, papierosów i innych używek (np. kawy), przy jednoczesnym unikaniu zdrowych i naturalnych produktów, bogatych w wartościowe składniki (jak tłuszcze nienasycone, węglowodany złożone, czy błonnik pokarmowy), prowadzi do gromadzenia się w organizmie różnego rodzaju substancji o toksycznym działaniu. Szczególnie szkodliwy wpływ na organizm ma dieta uboga w błonnik pokarmowy (obecny głównie w warzywach i pełnoziarnistych produktach zbożowych), która sprzyja zaleganiu w jelitach resztek pokarmowych, ulegających procesowi gnicia i fermentacji, w wyniku czego do krwi uwalniane są szkodliwe dla zdrowia związki. Szkodliwy wpływ na organizm ma również dieta uboga w przeciwutleniacze (obecne w nieprzetworzonych warzywach i owocach, oraz zielonej herbacie), która sprzyja namnażaniu się w organizmie wolnych rodników, które z kolei sprzyjają rozwojowi wielu chorób, przede wszystkim chorób nowotworowych, oraz chorób serca i układu krążenia, a także cukrzycy, chorobom oczu i skóry.

Jeżeli taki styl odżywiania utrzymuje się przez dłuższy okres czasu, może dojść do zatrucia organizmu i zaburzeń w jego funkcjonowaniu. Postępujące pogorszenie wydajności organizmu prowadzi do ogólnego osłabienia, zmęczenia i apatii, a nawet depresji, a także spadku odporności immunologicznej, a tym samym zwiększenia podatności na infekcje i różne choroby. Choć organizm człowieka to bardzo wydajna maszyna, która potrafi dostosować się do funkcjonowania w bardzo różnych, często niekorzystnych warunkach, to jednak nie ma nieskończonych możliwościach adaptacyjnych – czyli egzystencji na granicy swoich możliwości. W sytuacji, gdy główne filtry organizmu, czyli wątroba, nerki, płuca i skóra zawodzą i nie są w stanie samodzielnie oczyścić organizmu, pomocny może być detoks, który usprawni fizjologię i poprawi kondycję organizmu. Aby jednak uniknąć przykrych efektów ubocznych nagromadzenia się toksyn w organizmie, detoksykację powinno się przeprowadzać profilaktycznie.

Oczyszczenia oranizmu z toksyn - cytryny

Dieta oczyszczająca – czyli co należy jeść i pić podczas detoksu, a czego należy unikać gdy rozpoczniemy oczyszczanie organizmu

W diecie oczyszczającej powinny się w niej znaleźć przede wszystkim warzywa (szczególnie w całości, czyli ze skórką) i owoce, w szczególności awokado, kokos i jagody – najlepiej w postaci świeżo wyciskanych soków (bez cukru), w postaci surowej lub gotowane na parze. Dieta oczyszczająca powinna być także bogata w produkty powstałe z niektórych ziaren zbóż (pozbawione glutenu), a mianowicie brązowego ryżu, gryki, prosa, oraz quinoi, czyli komosy ryżowej. W czasie diety, do organizmu należy dostarczyć właściwe proporcje wszystkich składników odżywczych, w tym białka zwierzęcego (np. w postaci świeżych ryb) i roślinnego (dobrym rozwiązaniem jest np. komosa ryżowa), oraz zdrowych tłuszczy (nienasyconych kwasów tłuszczowych, obecnych głównie w rybach i orzechach). Spośród słodyczy dozwolone są jedynie suszone owoce – warto wiedzieć, że cukier do słodzenia można zastąpić stewią, zdrowym odpowiednikiem cukru. Zaleca się korzystanie z przypraw i ziół, oraz octu i soli morskiej.

Dieta oczyszczająca organizm z toksyn – co jeść?

Dobrym źródłem białka zwierzęcego, które należy spożywać w czasie diety, są np. świeże ryby, dziczyzna, jagnięcina, kurczak, oraz indyk, a źródłem białka roślinnego np. rośliny strączkowe (jak fasola, groch, czy soczewica), natomiast źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych np. wspomniane świeże ryby, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno, olej kokosowy, lniany, migdałowy, sezamowy i słonecznikowy, oraz oleje z orzechów, a także orzechy (oprócz ziemnych), nasiona i ziarna.

Podstawą diety oczyszczającej jest picie dużych ilości wody, filtrowanej lub mineralnej – optymalna ilość to około 2-3 litry dziennie. Oprócz wody, powinno się także pić soki z zielonych warzyw (bez cukru), oraz herbaty (bez cukru), szczególnie zieloną, ewentualnie białą lub ziołową, czy też yerba mate – można ponadto pić płyny na bazie kokosu, czyli wodę kokosową, nektar kokosowy i mleczko kokosowe. Dla osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez wypicia kawy, najlepszym rozwiązaniem jest grejpfrut, który dostarcza energii porównywalnej do wypicia małej filiżanki kawy.

Dieta oczyszczająca organizm z toksyn – czego unikać?

Podczas diety oczyszczającej przede wszystkim należy unikać produktów zawierających gluten lub cukier, oraz czerwonego i tłustego mięsa (np. wieprzowiny i baraniny), a także mięsa przetworzonego (czyli kiełbas, parówek, wędlin i konserw) – najlepiej całkowicie zrezygnować z mięsa i produktów mięsnych. Należy się także wystrzegać niektórych warzyw (np. bakłażanów, papryki, pomidorów, ziemniaków i słodkich ziemniaków) i owoców (np. bananów, pomarańczy, truskawek i winogron), oraz produktów powstałych z niektórych ziaren zbóż (np. białego ryżu, jęczmienia, orkisza, owsa, pszenicy, pszenżyta, oraz żyta, a najbardziej kukurydzy i soi). Należy również unikać nabiału, czyli jajek i produktów mlecznych (w tym mleka, masła, serów, twarogów, śmietany, jogurtów i lodów). Należy ponadto zrezygnować z margaryn, przetworzonych olei, oleju rzepakowego, sosów do sałatek, oraz majonezu. W czasie diety oczyszczającej należy całkowicie zrezygnować ze słodyczy (nie dotyczy to suszonych owoców i gorzkich czekolad z dużą zawartością kakao, powyżej 70 proc.), szczególnie tych z dużą ilością cukru.

Podczas diety oczyszczającej, spośród napojów przede wszystkim należy unikać alkoholu i kawy, oraz słodzonych napojów gazowanych (w tym energetycznych) i słodzonych soków owocowych.

Jak skutecznie oczyścić organizm z toksyn? Czyli mistrzowie detoksu

Choć istnieje wiele produktów, które oczyszczają organizm ze szkodliwych toksyn, to niektóre znacznie przyspieszają i usprawniają ten proces – ponadto, wkomponowane do codziennego jadłospisu (nie tylko do diety oczyszczającej), korzystnie wpływają na metabolizm i oczyszczają organizm przez cały rok, przez co coroczny detox staje się praktycznie zbędny.

Warzywa, owoce i zioła na oczyszczenie organizmu

Oto mistrzowie detoksu (kolejność alfabetyczna): buraki, cytryna, figi (suszone), jabłka, kapusta (najlepiej kiszona), kasza jaglana, natka pietruszki, seler, woda, zielona herbata, zioła, oraz żurawina – produkty te zawierają sporo błonnika, witamin i minerałów, oraz przeciwutleniaczy i mają rewelacyjnie właściwości antyoksydacyjne, oczyszczające i odtruwające, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze, oraz zasadotwórcze, a więc pomagają w utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Produkty te regulują pracę całego układu pokarmowego – wspomagają pracę wątroby i jej oczyszczanie, usprawniają pracę jelit i regulują trawienie, oraz usprawniają pracę woreczka żółciowego i ułatwiają rozpuszczanie kamieni żółciowych, ponadto, pomagają usunąć z organizmu produkty przemiany materii i pomagają przy zaparciach, oraz działają moczopędnie.

Najważniejsze zasady diety oczyszczającej (detoksu)

Optymalny czas trwania detoksu wynosi 28 dni, choć może być zarówno krótszy (1-2 tygodnie), jak i dłuższy (6-8 tygodni) – odradzamy natomiast popularny 2-3 dniowy detoks organizmu, który jest zdecydowanie za krótki, aby oczyścić organizm ze wszystkich toksyn, zatem jest bezcelowy. Oczyszczanie organizmu jest bowiem procesem długotrwałym, w którym organizm, w miarę powoli pozbywa się gromadzonych przez wiele lat szkodliwych toksyn – w zależności od stopnia zanieczyszczenia organizmu i prowadzonego trybu życia, u niektórych proces ten przebiega dość szybko, a u innych bardzo wolno. Za pierwszym razem detoks powinien trwać wspomniane 28 dni, natomiast za każdym kolejnym razem, czas jego trwania najlepiej ustalać samodzielnie, w zależności od tego, jak reaguje organizm.

Oczyszczanie organizmu z toksyn- czego unikać

Pod żadnym pozorem nie należy rozpoczynać głodówki w czasie detoksu, bowiem niedostarczanie do organizmu odpowiednich ilości składników odżywczych, potrzebnych do jego prawidłowego funkcjonowania, powoduje, że przełącza się na on w tryb oszczędzania energii, co oznacza, że magazynuje wszystko, co zostanie dostarczone do organizmu – dlatego głodówka nie ma nic wspólnego z oczyszczaniem organizmu z toksyn i należy jej unikać, ma także negatywny wpływ na zdrowie i niestety może przynieść więcej złego, niż dobrego i spowodować nie lada problemy. Aby przeprowadzić skuteczny detoks, należy jedynie zrezygnować z kalorycznych, niezdrowych i szkodliwych produktów, które zaśmiecają organizm.

Oczyszczanie organizmu z toksyn – co i jak spożywać

Podczas detoksu należy spożywać codziennie 5-6 niewielkich posiłków (składających się z zalecanych w czasie diety produktów), co zapobiegnie zaleganiu się w jelitach resztek pokarmu. Do każdego posiłku powinno się dodawać przyprawy, gdyż wspomagają one procesy trawienne, oraz świeże warzywa i owoce, bowiem są one źródłem błonnika, który wspomaga pracę jelit, oraz polifenoli i witamin antyoksydacyjnych, powstrzymujących niekontrolowane powstawanie wolnych rodników. Co najmniej jeden posiłek dziennie powinien składać się wyłącznie z warzyw lub owoców, najlepiej w formie płynnej, czyli w postaci koktajlu owocowego, warzywnego lub mleczno-owocowego – najlepiej na podwieczorek lub drugie śniadanie.

Oczyszczanie organizmu z toksyn – błonnik

Jednym z najważniejszych składników pokarmowych, którego zdecydowanie nie powinno zabraknąć w diecie oczyszczającej organizm z toksyn, jest błonnik pokarmowy – choć nie jest trawiony, ani wchłaniany przez układ pokarmowy i nie dostarcza żadnych składników odżywczych, to jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego układu pokarmowego i pośrednio dla zdrowia całego organizmu. Błonnik przechodząc przez układ pokarmowy, nie tylko usprawnia jego pracę, ale też usuwa z niego zbędne, niestrawione resztki pokarmowe, oraz oczyszcza organizm z toksyn i innych szkodliwych substancji, a także pomaga zapobiegać zaparciom – uwalnia zatem organizm od nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych, przy okazji zapewniając dłuższe uczucie sytości, oraz ograniczając wchłanianie tłuszczu, a tym samym pomagając utrzymać prawidłową wagę.

Detoks organizmu – przyjmowanie płynów

W czasie detoksu przede wszystkim należy pić duże ilości wody (najlepiej mineralnej), gdyż wzmaga ona wydalanie moczu, a wraz z nim produktów przemiany materii, w tym tych szkodliwych, czyli toksyn – w związku z tym, że zapotrzebowanie na wodę zależy od wielu czynników, to dla każdej osoby jest ono inne – optymalna ilość to około 2-3 litry dziennie. Należy także pić spore ilości zielonej herbaty (minimum 2 filiżanki dziennie), bowiem jest ona źródłem polifenoli, które neutralizują wolne rodniki i wspomagają detoksykację organizmu – powinno się również pić herbatki ziołowe, bowiem mają one działanie moczopędne.

Ekspresowe diety oczyszczające organizm z toksyn

Ekspresowa dieta oczyszczająca jest idealna, gdy chcemy oczyścić się po świątecznym obżarstwie, lub po urlopie, kiedy często jada się nieregularnie i byle co, czy też po hucznej imprezie alkoholowej. Najlepszym wyborem jest dieta oczyszczająca urozmaicona, trwająca 10-14 dni – dobrym wyborem będzie także dieta warzywno-owocowa, trwająca maksymalnie do 10 dni i dieta sokowa, trwająca do 7 dni – z diety sokowej i warzywno-owocowej powinny zrezygnować osoby z przewlekłymi chorobami, pracujące fizycznie lub intensywnie uprawiające sport (w przypadku tych osób mogą one doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych). Inne szybkie diety oczyszczające to dieta cytrynowa, jabłkowa, śliwkowa, koktajlowa i zbożowa.

Ważna informacje dotyczące diet oczyszczających organizm

Ważne. Ekspresowym dietom oczyszczającym organizm z toksyn mogą poddać się jedynie osoby zdrowe. Osoby cierpiące na poważne schorzenia układu pokarmowego, moczowego, lub krążenia, a także będące w ciąży, lub karmiące piersią, nie powinny poddawać się takim dietom – jeśli jednak muszą, to powinny najpierw skonsultować się z lekarzem i zrobić podstawowe badania.

Ważne. Do większości niskokalorycznych diet, w tym diety sokowej i warzywno-owocowej, należy się uprzednio przygotować, gdyż mają one negatywne konsekwencje zdrowotne. Dlaczego? Drastyczne ograniczenie kaloryczności posiłków i całkowita zmiana dotychczasowego menu (np. poprzez wykluczenie z diety białka i tłuszczów), może być szokiem dla organizmu, co objawia się zazwyczaj złym samopoczuciem i ciągłym zmęczeniem, oraz może skutkować atakami wilczego głodu – natomiast w niektórych przypadkach, może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. W związku z tym zaleca się, aby na 1-2 tygodnie przed przejściem na taką dietę, zacząć powoli zmniejszać kaloryczność codziennych posiłków i wykluczać z diety niektóre produkty, szczególnie słodycze, czerwone mięso i tłuste potrawy, oraz alkohol i kawę – oczywiście na rzecz warzyw i owoców. Należy dodać, że niskokalorycznych diet nie powinno się przeprowadzać częściej, niż raz na kwartał.

Dieta oczyszczająca urozmaicona – dieta na 14 dni

Dieta urozmaicona jest najbardziej bezpieczna dla organizmu spośród wszystkich ekspresowych diet oczyszczających – trwa 2 tygodnie, choć może trwać krócej, jednak minimum to 10 dni. Oto jej zasady:

• przez pierwsze 2-3 dni należy jeść wyłącznie warzywa i owoce (surowe lub gotowane) i samodzielnie wyciśnięte soki owocowe i warzywne,

• 4. dnia należy włączyć do diety także 1/2 litra fermentowanych produktów mlecznych dziennie, takich jak jogurt naturalny, kefir, czy maślanka,

• od 6. dnia należy dodać do diety również produkty zbożowe, najlepiej pełnoziarniste, np. grube kasze, dziki ryż, naturalne płatki zbożowe, lub otręby,

• od 8. dnia należy dodać ponadto chudy, biały ser (około 100 g dziennie),

• z kolei od 10. dnia należy dodać ryby (najlepiej gotowanej na parze lub pieczonej) – nie więcej, niż 200 g dziennie,

• natomiast od 12. dnia należy zamienić ryby na chude mięso drobiowe, czyli na kurczaka lub indyka (bez skórki – nie więcej, niż 100 g dziennie.

Dieta warzywno-owocowa – dieta do 10 dni

Dieta warzywno-owocowa polega na całkowitym zastąpieniu codziennej żywności wyłącznie warzywami i owocami, na okres do 10 dni. W związku z tym, że dieta ta jest wyjątkowo niskokaloryczna, (dostarcza dziennie zaledwie 800 kcal, a czasem nawet mniej), oraz zakłada całkowitą rezygnację z niektórych składników odżywczych, to może mieć negatywne konsekwencje zdrowotne, szczególnie przeprowadzana niewłaściwie, przez osoby chore, lub przez zbyt długi okres czasu – dlatego powinno się ją przeprowadzać wyłącznie pod kontrolą odpowiedniego specjalisty, czyli lekarza lub dietetyka. Autorka diety warzywno-owocowej, czyli dr. Ewa Dąbrowska twierdzi, że można ją stosować od 2 do nawet 6 tygodni, jednak tak długie ograniczenie dziennego spożycia kalorii i niektórych niezbędnych składników odżywczych, ma fatalny wpływ na organizm i zdrowie – według specjalistów, dieta ta nie powinna trwać dłużej niż 10 dni.

Zasady diety warzywno-owocowej:

• przez cały okres trwania diety, należy spożywać wyłącznie warzywa i owoce – można je jeść praktycznie bez ograniczeń,

• warzywa mogą być surowe lub gotowane (najlepiej na parze), na twardo, półtwardo lub w postaci zupy, czy też sałatek i surówek (jednak bez żadnych kalorycznych lub tłustych dodatków),

• jak najczęściej powinno się spożywać buraki, szczególnie barszcz na domowym zakwasie,

• warzywa powinno się przyprawiać ziołami i zieleniną,

• z diety należy całkowicie wykluczyć tłuszcze (dlatego też trzeba zrezygnować ze smażenia), oraz maksymalnie ograniczyć spożycie soli,

• codzienne należy pić herbaty ziołowe i owocowe, rozcieńczone soki warzywne i owocowe, oraz wodę mineralną,

• wodę mineralną powinno się pić się w największych ilościach – jednak bez przesady, gdyż mogą się pojawić efekty uboczne,

• ponadto, codzienne na śniadanie należy wypić szklankę soku z marchwi.

Dieta sokowa – dieta do 7 dni

Dieta sokowa polega na całkowitym zastąpieniu codziennie spożywanej żywności, świeżo wyciśniętymi i niesłodzonymi sokami warzywnymi lub owocowymi, na okres maksymalnie do 7 dni – według dietetyków, optymalny okres trwania tej diety to 2-3 dni. Dieta sokowa nie powinna trwać dłużej niż tydzień, gdyż jest uboga w niektóre składniki odżywcze i może przynieść pewne negatywne efekty zdrowotne – podobnie jak dieta warzywno-owocowa.

Podczas diety sokowej, najbardziej polecane są soki z buraków i pomidorów, a także z jabłek, kapusty, marchwi, ogórka i selera – warte uwagi są także soki z owoców cytrusowych, czyli z cytryny, grejpfruta i pomarańczy. Soki mogą być jednoskładnikowe lub mieszane, rozcieńczone wodą lub też nie – jak kto woli. Po zakończeniu detoksu, dobrym rozwiązaniem byłoby włączenie tych soków do codziennej diety.

Zasady diety sokowej:

• każdy dzień trwania diety należy zacząć od wypicia wody z sokiem z cytryny,

• pierwszy i drugi posiłek powinny stanowić soki owocowe, ponieważ zawierają cukry proste (fruktozę), które są źródłem energii dla mózgu,

• obiad (trzeci posiłek) i resztę posiłków w ciągu dnia powinny stanowić soki z jarzyn (mogą być wymieszane z innymi owocami), lub soki warzywne,

• wieczorem warto wypić napar ze świeżego kopru, lub herbatkę ziołową z kopru włoskiego, lub też inne herbatki ziołowe,

• ponadto, przez cały dzień, w razie potrzeby powinno się pić również wodę mineralną, jednak bez przesady, bowiem w sokach i tak znajduje się mnóstwo wody.

Detox organizmu – profesjonalny

Detoks można przeprowadzić samodzielnie we własnym domu, jak również z pomocą specjalistów, z wykorzystaniem specjalistycznych technologii i produktów. W salonów odnowy dostępnych jest wiele specjalistycznych zabiegów oczyszczających organizm z toksyn i produktów przemiany materii – od fitosauny, przez detoks magnetyczny i kosmetyki detoksykujące, aż po hydrokolonoterapię – ale uwaga, nie wszystkie zabiegi dostępne w salonach odnowy są skuteczne, bowiem część z nich z oczyszczaniem organizmu nie ma zupełnie nic wspólnego – to jedynie sprytny chwyt marketingowy i pułapka na naiwnych.

Specjaliści odradzają korzystanie m.in. z detoksu magnetycznego, czyli z technologii o nazwie „Ion Detox”, gdyż jest zupełnie nieskuteczna (choć producenci tego sprzętu i salony odnowy twierdzą inaczej). Skuteczność zdecydowanej większości kosmetyków detoksykujących również jest wątpliwa – choć mogą mieć pewien korzystny wpływ na zdrowie i wygląd skóry, to nie oczyszczają organizmu z toksyn. Specjaliści polecają za to takie zabiegi jak detoks naturalny, czyli fitosaunę, oraz hydrokolonoterapię, czyli płukanie jelita grubego.

Detoks naturalny – czyli fitosauna

Fitosauna to metoda oczyszczania organizmu z toksyn za pomocą pary wodnej, nasyconej ziołami o silnych właściwościach drenujących i pobudzających aktywność gruczołów – wysoka temperatura pary wodnej powoduje pobudzenie pracy gruczołów potowych i łojowych, dzięki czemu wraz z potem z wnętrza organizmu wydostają się toksyny, a odpowiednio dobrana mieszanka ziół stymuluje ten proces. Przed właściwą kąpielą parowo-ziołową, przeprowadza się inhalację ze specjalnej kompozycji roślin leczniczych, co poprawia działanie błony śluzowej i pęcherzykowatą wymianę powietrza, oraz pozytywnie wpływa na termoregulację ciała. Fitosauna pobudza także układ krążenia, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i zwiększa przepływ krwi przez wszystkie narządy. Efekty zabiegu powinny być widoczne niemal od razu.

Hydrokolonoterapia – czyli płukanie jelita grubego

Hydrokolonoterapia to zabieg polegający na głębokim płukaniu jelita grubego wodą (bez użycia leków), w celu usunięcia z niego toksyn i innych szkodliwych substancji. Wprowadzenie do jelita podgrzanej i przefiltrowanej wody, powoduje usunięcie nagromadzonych przez lata odpadów procesu przemiany materii, uwięzionych w uchyłkach i zagięciach jelita – wypłukanie wszelkich zanieczyszczeń, kamieni kałowych, oraz drobnoustrojów i pasożytów usprawnia naturalną perystaltykę jelita grubego. Hydrokolonoterapia poprawia trawienie i wchłanianie składników odżywczych przez układ pokarmowy, oraz przemianę materii, a także pomaga w zaparciach, oraz tworzy idealne środowisko dla bakterii jelitowych.