O odporność należy dbać przez cały rok, nie tylko wówczas, gdy czujemy jej spadek lub zbliża się sezon zachorowań. Budowanie odporności organizmu jest procesem długotrwałym, w czasie którego organizm musi nauczyć się, mówiąc prosto, bronić przed intruzami. Warto już dziś zrobić pierwszy krok ku budowaniu odporności, by cieszyć się zdrowiem i doskonałą formą przez cały rok. Oto kilka sprawdzonych sposobów, jak naturalnie wzmocnić odporność.
Sposoby naszych babć: czosnek i cebula
Te dwa warzywa to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i właściwości prozdrowotnych. Znane są one z tego, że mają silne działanie przeciwbakteryjne, co jest korzystne w przypadku wielu infekcji. Zarówno cebulę, jak czosnek możemy spożywać w postaci surowej jako dodatek do dań, sałatek czy kanapek. Jeśli pojawią się pierwsze objawy infekcji, przyrządzamy z nich syrop, który spożywamy kilka razy dziennie w niewielkich porcjach.
Kiszonki
Kiszone warzywa takie jak kapusta czy ogórki doskonale regulują metabolizm, a ponadto dostarczają sporą dawkę witamin z grupy B. Jednak tym, co najkorzystniej działa na naszą odporność, jest zawarty w kiszonych warzywach kwas mlekowy, który reguluje florę bakteryjną. Z kolei zawartość w nich siarki pomaga w zwalczaniu infekcji.
Surowe warzywa i owoce
To żadne odkrycie, że świeże, surowe warzywa i owoce powinny być podstawowym elementem naszego codziennego menu. Ma to bowiem ogromny wpływ na nasza odporoność. Dostarczają one bowiem wszelkich niezbędnych witamin i minerałów, które są łatwo przyswajalne dla naszego organizmu. Możemy przyrządzać z nich surówki sałatki, zjadać jako przekąskę między posiłkami czy robić soki. Każda z tych form będzie odpowiednia, aby zrobić krok ku lepszej odporności naszego organizmu.
Zobacz także: jak poradzić sobie z dolegliwościami zdrowotnymi dziecka
Zupy – kilka razy w tygodniu
Przyrządzone na bazie sprawdzonych składników zupy to nie tylko pożywny, ale również pełnowartościowy posiłek. Klasyczny rosół zalecany był już przez nasze babcie jako remedium na przeziębienie i inne zdrowotne dolegliwości. Jednak każda inna zupa sprawdzi się doskonale. Wystarczy, że będzie przygotowana na bazie naturalnych składników, bez sztucznych konserwantów. Zupa ogórkowa, pomidorowa, jarzynowa, krem brokułowy czy kalafiorowy – wybór jest bardzo szeroki i z pewnością każdy znajdzie wśród tych propozycji coś dla siebie. Sekretem każdej zupy są odpowiednio dobrane przyprawy. Warto wiedzieć, że mają one również swoje prozdrowotne działanie. Na przykład chili, curry, ziele angielskie, tymianek wykazują właściwości antybakteryjne, oregano zwalcza wolne rodniki, imbir działa przeciwwirusowo (również przeciwbakteryjnie), wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Nie szczędźmy więc przypraw w naszych zupach, dzięki czemu staną się one nie tylko smaczne, ale również bardziej wartościowe dla naszego zdrowia.
Aktywność fizyczna
Na koniec chcemy jeszcze wspomnieć o aktywności fizycznej, która jest niezbędna do wzmacniania odporności. Codzienna dawka ruchu działa korzystnie na nasz układ krążenia oraz oddechowego, wzmacnia serce, a także oczyszcza organizm z toksyn i mobilizuje go do walki z infekcjami. Nawet 20 minut umiarkowanego, systematycznego ruchu przy podwyższonym tętnie wystarczy, aby budować odporność organizmu.
Każdego dnia pamiętajmy o tym, aby zrobić coś dla swojej odporności. To właśnie dzięki temu unikniemy infekcji, a w razie ich wystąpienia przejdziemy je łagodniej. Zdrowie to najcenniejsze, co mamy, nie lekceważmy go.
Artykuł przygotowany we współpracy z serwisem otwartyumysl.pl