Dwa rodzaje błonnika

Wszyscy wiemy jak ważnym jest spożywanie odpowiedniej ilości błonnika, ale nie każdy jest świadomy tego, że istnieją dwa rodzaje tej substancji. Jakie one są i czy ma to w ogóle jakieś znaczenie w naszej codziennej diecie?

Dwa rodzaje błonnika

Błonnik w jedzeniu może wystąpić w formie rozpuszczalnej w wodzie lub nierozpuszczalnej. Wydawać by się mogło, że nie ma to większego znaczenia, ale nic bardziej mylnego. Jaka jest różnica między tymi dwoma rodzajami błonnika? Przede wszystkim różni je ich zastosowanie. Ten rozpuszczalny ma na celu regulowanie pracy układu pokarmowego, oczyszczać organizm z zalegających w nim toksyn i zwiększać ilość treści pokarmowej. Jest on bardzo ważny w codziennej diecie, ale równie istotny jest ten nierozpuszczalny. Drugi rodzaj błonnika ma na celu dawać nam uczucie sytości, dzięki czemu będzie nam się wydawać, że zjedliśmy dużo więcej, niż w rzeczywistości. Ten rodzaj błonnika będzie bardzo pomocny osobom na diecie, bo dzięki niemu zjedzą dużo mniej i dużo szybciej poczują się najedzeni. W dodatku to uczucie sytości trwa dłużej niż po posiłku bez tej substancji.