Komosa ryżowa – co wiesz o tym superfoods?

 

Od jakiegoś czasu komosa ryżowa jest bardzo popularna i chętnie wykorzystywana do przyrządzania różnych potraw: sałatek, koktajli proteinowych, deserów, jest dodawana do dań głównych jako zamiennik ryżu i innych zbóż. Komosa pochodzi z Ameryki Południowej i była znana już tysiące tale temu. Inkowie nazywali ją „matczynym ziarnem”, a dzisiaj uważana jest za superfoods. Można powiedzieć, że panuje na nią moda, ale moda, która jest bardzo zdrowa.

Co to jest komosa ryżowa?

Naturalnie bezglutenowy węglowodan, a równocześnie pełnoziarniste białko bogate we wszystkie dziewięć aminokwasów. Tak w skrócie można powiedzieć czym jest komosa ryżowa w naturalniezdrowe.pl. Wielu ludzi zachwyciło się komosą ryżową, ale czy wszyscy wiedzą jak to jest z nią tak naprawdę? Bywa, że niektórzy czują się zdezorientowani i nie do końca rozumieją czy produkt jest pełnoziarnisty czy nie? Z technicznego punktu widzenia quinoa jest nasionem rośliny Chenopodium quinoa, więc nie jest ziarnem.

Żywieniowe ciekawostki

Nie jest żadną tajemnicą, że quinoa ma niesamowitą bazę odżywczą, porównując ją z rafinowanymi zbożami, produkty, takie jak komosa ryżowa, są lepszym źródłem błonnika, witamin z grupy B i żelaza. Ta żywność – zdrowa i smaczna oferuje jeden z najwyższych poziomów białka, które stanowi 15 procent ziarna. Oprócz tego, jest tak bogata w składniki odżywcze, że jest wspaniałym wyborem dla osób na diecie bezglutenowej lub jakiejkolwiek innej zdrowej diecie. 1 filiżanka ugotowanej komosy ryżowej to:

  • 222 kalorie
  • 39 gramów węglowodanów
  • 8 gramów białka
  • 6 gramów tłuszczu
  • 5 gramów błonnika
  • 1 gram cukru

To właśnie dzięki tym wartościom komosa ryżowa uważana jest za superfoods naturalniezdrowe.pl/30-superfoods, ale należy wspomnieć o tym, że występuje ona w aż 120 odmianach, a same ziarna mogą mieć najróżniejsze kolory, w tym fioletowy, żółty, czerwony czy czarny. Bardzo ciekawe jest także to, że poszczególne gatunki mają inny smak. Dla przykładu: biała komosa ryżowa ma puszystą konsystencję po ugotowaniu, czerwona i czarna zachowują więcej kształtu i koloru po obróbce termicznej, biała jest nieco gorzka w smaku, czarna lekko chrupiąca, a czerwoną można wręcz żuć.

Kiedy quinoa dopiero co pojawiała się w sklepach, występowała jedynie w formie naturalnych ziaren. Dzisiaj na półkach można znaleźć komosę w różnej postaci, np. mąki lub płatków, ale producenci, wyczuwając trendy, oferują także chipsy qiunoa, makaron z komosy, a nawet czekoladę z jej dodatkiem. Według licznych badań komosa ryżowa zmniejsza ryzyko wielu chorób, a przt tym jest idealnym zamiennikiem produktów glutenowych.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *