Miód lipowy – jakże naturalnie zdrowo i ze smakiem, wiele zastosowań naturalnej słodkości..

Miód to naturalny i uniwersalny produkt spożywczy o szerokim zastosowaniu, m.in. w branży spożywczej (w tym cukierniczej), medycznej, kosmetycznej, czy też alkoholowej (używany do produkcji nalewek). Od zawsze miód kojarzył się w pierwszej chwili ludziom ze zdrowiem i urodą.
Poznajmy więc jeden z najpopularniejszych gatunków miodów, a mianowicie miodu z lipy. Będącego dostępnego z łatwością na naszym polskim, rodzimym rynku.

Co z tym miodem z kwiatu lipy?

Miód lipowy jest naturalnym słodkim surowcem otrzymywanym z soków kwiatów lipy, które pszczoły pobierają z kwiatów, z drzewa lipy, by potem przetworzyć zebrany pokarm w ulu na produkt wyjściowy, jakim jest właśnie miód z lipy.

Uwaga!:
Przedstawiony powyżej proces powstawania miodu z kwiatów lipy, jest on oczywiście opisany w wielkim uproszczeniu. Ponadto produkcja naturalnego miodu przez pszczoły jest o wiele bardziej rozbudowana oraz powstaje etapami.

Prawdziwy miód, jak wygląda oraz, co zawiera?

Miód lipowy jest bardzo jasny (ma on kolor złotożółty lub barwę zielonkawożółtą w formie płynnej).
Po całkowitym jego skrystalizowaniu zmienia się jego barwa na kremową lub żółtopomarańczową. Miód tego rodzaju krystalizuje w postaci małych, drobnych ziarenek.
W odniesieniu do innych rodzajów miodów jego smaku- charakterystyczną cechą jest to, że bywa on wyczuwalnie dość szczypiący nas w język (ostry i delikatnie piekący -gorzkawy wyczuwalny w ustach posmak i wyraźny aromat- zapach kwiatu lipy).
Trzeba również pamiętać o najważniejszym: zawsze występuje on jako świeży produkt w płynnej konsystencji, lecz najpóźniej do końca danego roku kalendarzowego, kiedy to został zebrany. Jednak miód tego gatunku zaczyna się po prostu „scukrzać się” zaledwie już po upłynięciu kilku tygodni od jego wytworzenia. Wszakże kupując miód zimą albo wiosną, musi on być już nieco scukrzony.

Uwaga!
Płynna konsystencja tego miodu wskazuje na jego zafałszowanie. Ceny miodu są różne, wahają się w zależności od miejsca zakupu oraz roku zebrania miodu z ulów. Miód pochodzący z lipy jest droższy zawsze niż miód rzepakowy, czy wielokwiatowy, a dość tańszy od spadziowego, lub gryczanego oraz wrzosowego.
Za jedno litrowy słoik miodu lipowego trzeba zwyczajnie zapłacić 30 zł i górę. Niestety ceny w sprzedaży detalicznej (w sklepach) mogą być o wiele wyższe niż prosto od pszczelarza.

Naturalny skład miodu lipowego

Miód lipowy zawiera glukozę oraz dużo fruktozy, a także olejek eteryczny, flawonoidy, garbniki oraz naturalne enzymy. Jest on również bogatym i cennym źródłem witamin z grupy C, B oraz A, a także związków i substancji odżywczych tj.: potas, chlorek, mangan oraz magnezu.

Co więcej, miód ten zawiera w sobie bilans odżywczy składników, który można przedstawić następująco:

  • cukry: 70-80% (najczęściej: 74% glukozy i fruktozy oraz 1,5-3% samej sacharozy).
  • 10 – 20% wody,
  • kwasy organiczne,
  • białka, fenole,
  • w miodzie z lipy zawarte jest około 300 różnych substancji chemicznych,

Skład chemiczny miodu w sposób bezpośredni przekłada się także na wiele jego cennych właściwości leczniczych.

Właściwości lecznicze- miodu z kwiatu lipy

Nie bez przyczyny miód, dzięki swoim naturalnym właściwościom leczniczym znajduje tak obszerne zastosowanie. Mowa o węglowodanach, kwasach organicznych, olejkach eterycznych- pochodzących z nektaru, czy związkach polifenolowych, białek, witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwasu foliowego,
Jeszcze przypomnijmy sobie- w miodzie zostały wyodrębnione około 300 substancji, które korzystnie wpływają na nasz organizm ludzki. Dodatkowo tzw. płynnym złotem, miód został nazwany nie tylko z powodu na kolor, ale także głównie przez cechy, jego właściwości prewencyjne oraz lecznicze.

Miód lipowy zaleca się w leczeniu:

  • bezsenności,
  • przewlekłego stresu,
  • nadpobudliwości nerwowej (nawet nerwicy),
  • również polecany jest do spożywania w czasie: infekcji układu moczowego i płciowego,
  • także można go spożywać przy zaburzeniach pracy układu pokarmowego z powodu aktywności antybiotycznej, czy stanów zapalnych wywoływanych przez bakterie oraz wirusy,
  • jest też on doskonałym środkiem do zastosowania go przy przeziębieniach, w tym: grypie, infekcjach górnych dróg oddechowych, zapaleniu płuc albo zapaleniu oskrzeli,
  • ma on także działania: przeciwkaszlowe, wykrztuśne oraz przeciwskurczowe.
  • miód z dużym powodzeniem łagodzi wszelkie stany zapalne oraz działa przeciw gorączce,
  • można go wykorzystywać do walki, eliminacji drobnoustrojów chorobotwórczych tj.: gronkowców, paciorkowców, grzybów (typ: drożdżoidalne, Klebsiella pneumoniae oraz Escherichia coli),

Ponadto, dzięki działaniom moczopędnym, zmniejsza on obrzęki, a także łagodnie obniżaniu ciśnienie tętnicze krwi,
jest zalecany również w chorobach układu krążenia.

Uwaga!:
Jednak osoby zażywające leki na nadciśnienie tętnicze nie powinny nadużywać miodu.
Również jest on wskazany dla osób zmagających się z zaburzeniami sercowo- naczyniowymi, Co ważne jest jego działanie rozkurczowe oraz uspokajające. Wynika ono z obecności olejków eterycznych, naturalnie występujących w miodzie lipowym.

Miód z kwiatów lipy -jak go stosować?

Miód lipowy jak wszystkie inne, można stosować np. do słodzenia herbaty, do ciasta, do jogurtów, do napojów, czy lodów albo drinka, czy nalewki etc. Na pewno nie można go jednak dodawać do wrzątku, gdyż wtedy traci on swoje pro- zdrowotne cenne właściwości odżywcze. Miodem można jeszcze osłodzić sobie desery, posmarować nim twaróg lub dodać do mleka przy przeziębieniu albo ostrego bólu gardła, w celu złagodzenia i skutecznego zwalczania bólu gardła.

Podsumowanie:

Miód lipowy jest bardzo zdrowy, ale jeżeli jest spożywany w normach i z umiarem, tak jak wszystko, co spożywamy i pijemy.
Najlepiej jest go kupować prosto od źródła, czyli producenta. Wtedy mamy pewność, że jest on w 100% naturalnym produktem, a także jego cena jest o wiele niższa niż ta podawana w sklepie.
A, wiec pijmy, spożywajmy miód, niech będzie na zawsze na zdrowie.