Smaczne i zdrowe dania. Pomysł na trzy, dietetyczne dania obiadowe.

Dietetyczny, smaczny, zdrowy oraz pożywny posiłek, jest bardzo ceniony zwłaszcza u osób, którym zależy na zdrowym odżywianiu. Duża zawartość witamin i wartości odżywczych, przy tym niska kaloryczność produktów sprawia, że człowiek dostarcza organizmowi niezbędnych, do prawidłowego funkcjonowania składników, nie przybierając na wadze.
Wśród licznych składników dietetycznych, do najbardziej popularnych zalicza się chude mięso, na przykład kurczak lub indyk, liczne warzywa oraz pieczywo wieloziarniste.
Dla osób chcących zmienić swoją dotychczasową dietę, przedstawiamy kilka przepisów na smaczne, przy tym dietetyczne potrawy.

Trzy sprawdzone przepisy, na smaczny i zdrowy obiad.

Roladki z indyka ze szpinakiem i ryżem.

100 g fileta z indyka
30 g świeżego szpinaku
1 łyżka oleju
1 torebka ryżu
przyprawy; czosnek, pieprz, sól.

Szpinak myje, my i osuszamy, następnie dusimy na patelni. Filet przekrawamy, by powstał jak największy płat mięsa. Nakładamy na niego szpinak i zwijamy w roladę. Aby rolada się nie rozwaliła podczas obróbki cieplnej, można owinąć ją nitką lub wbić wykałaczkę.
Blaszkę, na której będzie piekła się roladka, posmaruj olejem. Następnie ułóż na niej roladkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mięso piecz około 40 minut.
Przed wyciągnięciem dania, ugoruj ryż.
Gotowe, smacznego.

Ryż z warzywami i kurczakiem

Kilka różyczek brokułu
1 mała marchewka
1/2 małej cebuli
100 g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
1 łyżka oleju
1 torebka ryżu
przyprawy i zioła do smaku wedle gustu

Na dużej patelni podsmaż wszystkie warzywa na oleju. Gdy warzywa delikatnie się przypieką, dolej wodę, by warzywa były nią przykryte. Przykryj patelnie pokrywką i pozostaw chwilę na wolnym ogniu.
W między czasie, ugotuj ryz.
Gdy woda odparuje a warzywa zrobią się miękkie, dopraw je do smaku ulubionymi przyprawami oraz świeżymi ziołami. Dodaj ryż i wymieszaj.
Danie gotowe.

Łosoś zapiekany z warzywami

200 g łososia
Po 50 g pomidorów koktajlowych, brokułów, papryki i szpinaku.
Sok z 1/2 cytryny
1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
przyprawy i zioła według gustu.

Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, włóż przyprawiony wcześniej kawałek łososia. Dodaj warzywa oraz polej rybę sokiem z cytryny.
Tak przygotowanego łososia, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 minut.
Uwaga! Ryby najlepiej smakują oprószone solą, pieprzem oraz świeżym rozmarynem.
Gotowe.

O to trzy smaczne, zdrowe i szybkie do wykonania potrawy, które z pewnością posmakują każdemu domownikowi.
Dzięki dużej ilości warzyw oraz chudego mięsa, potrawy są sycące, natomiast nie zawierają dużej ilości tłuszczu.
Jeśli nie jesteś zwolennikiem pieczenia lub smażenia, potrawy możesz przyrządzić na parze lub upiec w rękawie do pieczenia, bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu. Potrawy te będą równie smaczne, soczyste i w dodatku miękkie.
Koniecznie wypróbuj powyższych przepisów na smaczne, zdrowe oraz dietetyczne danie obiadowe.

 

Artykuł powstał przy współpracy z przepisy Ewa gotuje