Uzdatnianie i dezynfekcja wody

Jak działają lampy uv do uzdatniania wody?

Promienie ultrafioletowe powoduje, że bakterie, wirusy, pasożyty i grzyby nie mogą się replikować. Picie wody, która jest zanieczyszczona może doprowadzić do wielu groźnych chorób, ponieważ mikroorganizmy są w stanie zagnieździć się w przewodzie pokarmowym i tam też mogą się rozmnażać. Aby uniknąć przykrych konsekwencji, warto zadbać o jakość spożywanej wody.

Jak działa oczyszczacz wody uv?

Lampy uv do wody działają w taki sposób, że wystawiają bakterie, wirusy lub cysty, np. Cryptosporidium i Giardia na działanie bakteriobójczego promieniowania ultrafioletowego. Długość fali uv wynosi około 254 nm i jest to wystarczające do rozbicia DNA mikroorganizmów chorobotwórczych, dzięki temu nie mogą one się już rozmnażać. Światło ultrafioletowe zapobiega także rozprzestrzenianiu się chorób przez bakterie znajdujące się w wodzie pitnej.

Co trzeba wiedzieć o dezynfekcji wody?

Dezynfekcja uv dezaktywuje żywe organizmy, ale nie usuwa cząstek z wody, nie wymaga dodawania chemikaliów. Lampy uv do dezynfekcji wody neutralizują:

  • Kryptosporydium,
  • Giardia,
  • pałeczki czerwonki,
  • Salmonellę,
  • prątki gruźlicy,
  • paciorkowca,
  • E coli,
  • glony,
  • grzyby,
  • niektóre wirusy.

Chemia wody, czyli na czym polega ozonowanie?

Ozon jest formą tlenu (O2) o wzorze cząsteczkowym O3 i powstaje, gdy tlen w powietrzu jest wystawiony na wyładowanie silnego prądu elektrycznego. W naturze tworzy się w górnej atmosferze, gdy błyskawica przechodzi przez powietrze. Wielu ludzi ten ostry zapach kojarzy z przechodzeniem burzy, bardzo często słychać wtedy głosy, że atmosfera pachnie „czysto”. Przypisuje się to naturalnie uformowanemu ozonowi. Ozon jest niestabilny i zmienia się w O2 wkrótce po jego utworzeniu. Jest silnym utleniaczem i jednym z najsilniejszych środków dezynfekujących dostępnych w uzdatnianiu wody. Ozonowanie wody jest znacznie skuteczniejsze niż jej chlorowanie, ponieważ dezaktywuje więcej wirusów i bakterii. Należy jednak pamiętać, że proces ten oprócz licznych zalet, jakimi jest neutralizowanie szkodliwych mikroorganizmów, posiada również swoje wady. Jedną z największych jest to, że woda przeznaczona do ozonowania powinna spełniać określone parametry, a także nie można takiej wody magazynować z powodu okresu półtrwania ozonu.

Obecnie ozonowanie wody staje się coraz popularniejsze i dzięki technologii może być wykonywane w warunkach domowych. Coraz więcej przedsiębiorstw także decyduje się na taki sposób dezynfekowania wody.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *