Wawrzyn szlachetny pod lupą – kilka ciekawostek o liściu laurowym

Liście laurowe mają właściwości szczególnie cenne dla sztuki kulinarnej, dlatego niemal wszyscy kojarzymy wawrzyn szlachetny (z łac. laurus nobilis) głównie z przyprawą w postaci suszu. Tymczasem liść laurowy ma dużo szersze zastosowanie i skrywa więcej sekretów. Przekonani byli o tym już starożytni uczeni i mędrcy, dla których laur był 3nie tylko symbolem zwycięstwa i boskości, ale także remedium na wiele schorzeń m.in. żołądka, wątroby czy nerek. Ozdobne walory wawrzynowego krzewu można z kolei docenić, podziwiając śródziemnomorskie krajobrazy. Co jeszcze warto wiedzieć o liściu laurowym?

Szlachetny liść laurowy, a pospolity listek bobkowy

W czasach antycznych liście laurowe wplecione w wieniec mogły zdobić głowy jedynie wybitnie zasłużonych: zwycięzców zmagań olimpijskich, mężnych wojowników, natchnionych poetów. Mitologia przywołuje drzewo laurowe przy okazji nieszczęśliwej miłości boga Apollona do Dafne przemienionej w krzew laurowy. Zresztą imię nieszczęsnej nimfy oznacza laur właśnie. Przez wiele wieków aż do dziś laur z jednej strony nobilitowano i przypisywano mu boskie lub magiczne moce (miał oczyszczać moralnie, chronić przed piorunami czy złymi urokami), z drugiej – od początku doceniano jego bardziej prozaiczne właściwości, takie jak aromat i smak. Nic dziwnego zatem, że nasz język odzwierciedla tę podwójną naturę lauru. Znamy go jako nobilitowany wawrzyn szlachetny obecny w literaturze, ale i nieco bardziej pospolity liść bobkowy z kuchennej szuflady, a ten swoje miano zawdzięcza dalekim od poezji „bobkom” – jagodom oblepiającym gałązki lauru.

Liść laurowy na stawy, zdrową skórę i włosy oraz… wspiera odporności

Dziś z owoców lub liści wawrzynu szlachetnego wytwarza się olej laurowy, kremy, mydła, sporządza napary i nalewki. Olejek z liści laurowych ma wiele dobroczynnych właściwości. Zawiera wiele aktywnych biologicznie olejków eterycznych, przeciwutleniaczy, terpenów, a także cennych witamin.

Liście laurowe na smak, zdrowie i … przeciw uciążliwym owadom

Laur doceniamy w kuchni, bo zapewnia on unikatowe walory smakowe wielu popularnym potrawom. To, że księga rzymskich receptur kulinarnych – Apicius wiele razy wspomina wawrzyn i liść lauru trafił na nasze talerze nie jest zapewne przypadkiem. Ponownie sekret tkwi w składzie wawrzynu – olejki eteryczne odpowiedzialne za aromat, zapach i smak listków laurowych dają sygnał, by nasz mózg zmobilizował układ trawienny do intensywniejszej pracy. Picie olejku z lauru i doprawianie potraw listkami bobkowymi mają zatem swoje, również zdrowotne, uzasadnienie. Jako dodatkowy atut liści laurowych warto także zapamiętać ich zdolność do odstraszania wielu nielubianych owadów. Suchy liść laurowy włożony do pojemnika z sypkimi produktami żywnościowymi przepędzi z kuchni wołki zbożowe, a olejek laurowy odgoni od nas komary.