Zdrowotne właściwości tranu

Tran jest koncentratem oleju pozyskiwanego z wątroby ryb z rodziny dorszowatych. Zyskał sławę jako skuteczny środek na odporność i wzmocnienie, a także wspomagający prawidłowy przebieg procesu rośnięcia u dzieci.

W ZdrowieWFormie postanowiliśmy odpowiedzieć na pytania: czy stosowanie go w tych przypadkach jest słuszne? Jakie właściwości zdrowotne tran naprawdę posiada?

Tran – co zawiera?

Tran zawiera wyjątkową kompozycję substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu:

  • kwasów tłuszczowych EPA i DHA, należących do grupy Omega-3,
  • kwasów tłuszczowych Omega-6,
  • witaminy A,
  • witaminy D.

Obecność tych składników w diecie jest szczególnie ważna w okresie intensywnego wzrostu u dzieci i młodzieży oraz w stanach osłabienia organizmu, np. przy rekonwalescencji lub w starszym wieku. Zażywanie tranu poleca się także osobom, które wiodą niezdrowy tryb życia, pełen stresu i używek.

Tran – właściwości

Wspomaganie układu odpornościowego

Kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz Omega-6 pełnią ważną rolę w syntezie hormonów przeciwzapalnych, wspomagających pracę układu odpornościowego. Z kolei zawarta w tranie witamina A ma wpływ na uszczelnianie i regenerację błon śluzowych, wzmacniając naturalne bariery organizmu.

Poprawa pracy mózgu

Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 mają istotny wpływ na kształtowanie się oraz pracę mózgu. Zaobserwowano, że dzięki nim następuje poprawa jego ukrwienia oraz usprawnienie przepływu sygnałów nerwowych. Dlatego tran poleca się dzieciom, których mózgi intensywnie się rozwijają, jak również osobom starszym narażonym na ryzyko schorzeń neurodegeneracyjnych takich jak demencja czy choroba Alzheimera.

Wspieranie układu krwionośnego

NNKT mają właściwości obniżania stężenia trójglicerydów oraz LDL (“złego cholesterolu”), a także zwiększania HDL (“dobrego cholesterolu”) we krwi. Powoduje to obniżenie jej krzepliwości, a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko tworzenia się zakrzepów i wystąpienia miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej serca. Składniki tranu pomagają także regulować ciśnienie tętnicze krwi, a zawarta w nim witamina E wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i chroni czerwone krwinki.

Profilaktyka nowotworów

Zawarte w tranie kwasy tłuszczowe Omega-3 mają istotne znaczenie w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia raka piersi, jajników oraz jelit. Dodatkowo wyniki badań klinicznych sugerują, że tran może zmniejszać wielkość i liczbę guzów nowotworowych oraz ryzyko przerzutów.

Zapobieganie chorobom oczu

Dzięki zawartości witaminy A tran pozwala przeciwdziałać wystąpieniu takich schorzeń oczu jak zwyrodnienie plamki żółtej, kurza ślepota, stany zapalne spojówek i owrzodzenia rogówki. Kwasy tłuszczowe Omega-3 z kolei są ważnym budulcem siatkówki oka – ich niedobory u dzieci zwiększają ryzyko wystąpienia wad wzroku.

Wzmacnianie układu kostnego

Witamina D ułatwia wchłanianie do organizmu wapnia i fosforu – składników odpowiedzialnych za budowę kości i zębów. U małych dzieci stosowany jest także jako profilaktyka krzywicy oraz osteoporozy u osób starszych – wspomaga leczenie zaburzeń uwapnienia tkanki kostnej oraz procesy regeneracji, jednocześnie spowalniając procesy niszczenia tkanek.

W tym przypadku ważne jest jednak, by nie przedawkować tranu, a co za tym idzie – witaminy A. Jej nadmiar może bowiem powodować zmniejszenie gęstości kości.

Odżywianie skóry

Tran dostępny jest nie tylko w formie kapsułek do spożywania. Istnieje także maść tranowa, wykorzystywana jako środek ułatwiający gojenie się ran oraz początkowych stadiów odmrożeń i odleżyn. Z kolei zażywanie tranu pomaga odżywić skórę “od środka”, zapobiegając nadmiernemu rogowaceniu i wysychaniu skóry.

Czy tran można przedawkować?

To, że coś jest naturalne, nie oznacza, że nie można tego przedawkować. Dotyczy to również witamin – przede wszystkim witaminy A, ale także D3. Tak zwana hiperwitaminoza w tym przypadku może objawiać się zaburzeniami neurologicznymi, bólami głowy, powiększeniem wątroby i śledziony, wielomoczem oraz brakiem apetytu.

Z tego powodu też osoby w ciąży powinny zażywać tran wyłącznie pod kontrolą lekarza – przedawkowanie witaminy A może prowadzić do uszkodzenia płodu.

Tran – przeciwwskazania

Wśród przeciwwskazań do zażywania tranu wymienia się:

  • hiperkalcemię (nadmierny poziom wapnia we krwi),
  • kamicę nerkową,
  • osoby, które już suplementują witaminę A oraz D,
  • osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe,
  • chorzy na sarkoidozę,
  • osoby w trakcie antybiotykoterapii (może bowiem wspomagać również funkcjonowanie bakterii chorobotwórczych).

Ważne jest, by przy wybieraniu tranu zwracać uwagę na wyszczególnione na etykiecie stężenie kwasów EPA i DHA. Ich wysokie stężenie oznacza wysoką jakość tranu. Wybierając tran w płynie należy przechowywać go w lodówce i zużyć do pięciu tygodni od otwarcia.

Jak widać, tran ma szereg właściwości wspierających zdrowie oraz prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dzięki temu warto podawać go nie tylko dzieciom, ale również dorosłym, którzy potrzebują wzmocnienia oraz profilaktyki poważnych schorzeń.