Żelazo w naszym organizmie bierze udział w procesach dość istotnych dla naszego życia i zdrowia. Dlatego stanowi jeden z ważniejszych pierwiastków w naszym ciele. Do jego zadań m.in. należy udział w procesach wymiany gazów (oddychania) między krwią a tkankami, a także w produkcji czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym, syntezie DNA, kolagenu i elastyny, L-karnityny oraz neuroprzekaźników mózgowych.
Ale to nie wszystkie funkcje żelaza. Ten pierwiastek pełni również istotną rolę w zwalczaniu drobnoustrojów i patogenów, odtruwaniu organizmu poprzez usuwanie toksyn w wątrobie, a także przemianach cholesterolu. Niedobór żelaza w organizmie to pierwsze objawy anemii, zaś jego nadmiar wywołuje chorobę zwaną hemochromatozę. Niemniej jednak spożywanie go z naturalnych produktów nie powinno prowadzić do przedawkowania tego pierwiastka. Przy tym w takiej postaci jest on łatwiej przyswajany przez nasz organizm. Zatem w jakich produktach żywnościowych jest duża zawartość żelaza.
Produkty mięsne bogate w żelazo
W mięsie jest najwięcej tego pierwiastka. Z tego też względu produkty mięsne znalazły się na czele tej listy.
Wątróbka
Wątroba to swego rodzaju siedziba tego pierwiastka w żywym organizmie. Tam właśnie przechowywane są jego nadwyżki, a także odbywa się proces tzw. detoksykacji. W tym wypadku wątroba pełni istotną rolę w procesach metabolicznych. Dlatego właśnie w tym organie jest najwięcej żelaza. Wątróbka, jako topowy produkt mięsny bogaty w żelazo posiada w 100g od 50%- 100 % naszego dziennego zapotrzebowania na ten produkt. Najwięcej żelaza ma wątróbka wieprzowa. Sporo więcej o wątróbce i jej właściwościach znajdziesz na stronie https://fitrepublic.pl/zalety-wady-jedzenia-watrobki/.
Czerwone mięso i drób
Do kategorii czerwonych mięs zaliczamy wołowinę, dziczyznę, wieprzowinę i kaczkę. Zawierają one ok 25%-40% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Udko z kurczaka lub skrzydło z indyka stanowi ok. 20% naszego dziennego zapotrzebowania na żelazo w 100 g.
Ryby
Kolejnym źródłem żelaza są tłuste ryby morskie i owoce morza. Najwięcej żelaza mamy w kawiorze, bo nawet ok. 60% dziennego zapotrzebowania w 100 g. Kolejne dość bogate źródło żelaza stanowią sardynki i ostrygi (ok. 25%). Natomiast ryby morskie typu tuńczyk, łosoś mają go już nieco mniej (poniżej 20%).
Produkty roślinne bogate w żelazo
Produkty roślinne zapewniają nieco skromniejszą ilość żelaza. Ponadto ten pierwiastek w roślinach występuje w postaci tzw. żelaza niehemowego. Co oznacza, że jest on przyswajalny przez nasz organizm tylko w kilku procentach. W tej kategorii bogatą zawartością żelaza cechują się warzywa o ciemnozielonej barwie np. szpinak, rośliny strączkowe, a także pestki (np. dyni), orzechy i ziarna zbóż.
Z owoców bogatych w żelazo zaliczamy: porzeczki (zarówno czerwone jak i czarne) i awokado. Zawierają one ok. 1g żelaza na 100g. Na drugiej pozycji plasują się: maliny, poziomki, truskawki (0,8 g na 100g). Warto również sięgnąć po suszone morele, czarne jagody, jabłka, cytrynę, czy ananas. Każde z tych gatunków owoców zawiera w swoim składzie żelazo, a oprócz tego również inne wartościowe składniki odżywcze.