Anyż to roślina dobrze znana zarówno ze względu na swój charakterystyczny smak i zapach, jak i z powodu posiadanych przez nią właściwości prozdrowotnych. Owoce i olejek anyżowy są stosowane w medycynie naturalnej od lat. Jeśli jesteś jej zwolennikiem, sprawdź, jakie właściwości ma anyż i jakie są przeciwwskazania do jego stosowania.
1. Właściwości lecznicze anyżu
2. Kiedy nie stosować anyżu?
W medycynie naturalnej wykorzystuje się owoce anyżu i olejek pozyskiwany z rośliny. Zarówno w owocach, jak i olejku znajdują się cenne olejki eteryczne, proteiny, sterole oraz flawonoidy. Dzięki tym substancjom anyż wykazuje działanie wykrztuśne oraz pobudzające ruchy rzęskowe nabłonka w oskrzelach. Kiedy stosować anyż? Kto powinien go unikać?
Właściwości lecznicze anyżu
Anyż jest stosowany jako środek leczący kaszel. Jego wykrztuśne działanie ułatwia usuwanie z oskrzeli i płuc flegmy, która powoduje silny odruch kaszlu. Dzięki temu kaszel szybciej znika, a rozrzedzona flegma jest łatwiejsza do wykrztuszenia. Ponadto anyż można wykorzystywać do leczenia schorzeń układu pokarmowego. Roślina wykazuje wysoką skuteczność w leczeniu kolek jelitowych oraz chorób pasożytniczych. Właściwości rozkurczające łagodzą bóle brzucha, żołądka i jelit. Dodatkowo delikatne działanie przeciwbakteryjne i moczopędne ułatwia oczyszczanie układu pokarmowego i całego organizmu.
Po anyż mogą sięgać kobiety karmiące piersią. Roślina naturalnie wspomaga laktację, zwiększając produkcję mleka i skracając okres oczekiwania na pojawienie się pokarmu po porodzie naturalnym lub cesarskim cięciu. Dodatkowo działanie rozkurczające zmniejsza częstość występowania kolek jelitowych u niemowląt. Zewnętrznie stosuje się anyż na skórę w celu odstraszenia owadów lub odkażenia niewielkich ran. Więcej o anyżu można dowiedzieć się na http://izielnik.pl/blog/anyz-wlasciwosci-lecznicze-zastosowanie-i-przeciwwskazania
Kiedy nie stosować anyżu?
Zastosowanie anyżu jest bezpieczne w większości przypadków, jednak istnieje kilka przeciwwskazań do jego używania. Zabronione jest przyjmowanie anyżu, gdy cierpi się na nadwrażliwość na olejek anyżowy. Ponadto roślina negatywnie wpływa na organizm, jeśli jest podawana osobom cierpiącym na ostry nieżyt żołądka, jelit, nerek lub chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy.
Przyjmując anyż, powinno się zwracać szczególną uwagę na dawkowanie preparatu. Nadużywanie olejku anyżowego lub owoców rośliny może powodować podrażnienie układu pokarmowego, pojawienie się drgawek, przekrwienia mózgu oraz uszkodzeń nerek.