Co pić na wzmocnienie odporności?

W okresie jesienno-zimowym jesteśmy bardziej narażeni na infekcje wirusowe i bakteryjne. Gdy spada temperatura, zakładamy dodatkowe warstwy ubrań i kupujemy w aptece witaminy. We wzmocnieniu odporności pomaga również odpowiednia dieta. To, co jemy i pijemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Sprawdź, co pić, aby poprawić pracę układu odpornościowego.

Soki owocowo-warzywne

Warzywa i owoce to podstawa zdrowej diety. W okresie jesienno-zimowym do codziennego jadłospisu warto dodać soki owocowo-warzywne. Uważaj na gotowe napoje ze sklepu, gdyż większość z nich ma w swoim składzie sporo cukru. Lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie soków ze świeżych warzyw i owoców w domu. We wzmocnieniu odporności pomogą szczególnie cytrusy (pomarańcze, grejpfruty, porzeczki) oraz papryka, brokuły, natka pietruszki i szpinak. Każdy z powyższych produktów jest bogatym źródłem witaminy C. Pyszne soki można robić także z buraków, marchewek i jabłek.

Jeśli nie masz czasu na samodzielne wyciskanie soków lub brakuje Ci odpowiedniego sprzętu, z pomocą przychodzą firmy cateringowe. Dieta sokowa to świetnie rozwiązanie dla zapracowanych i tych, którzy chcą uzupełnić swoje codzienne menu o wartościowe składniki odżywcze. W ofercie firm cateringowych znajdziesz pyszne soki owocowo-warzywne pełne witamin i minerałów (również tych niezbędnych do wzmocnienia odporności). Dieta sokowa to także dobry sposób, by poprawić kondycję włosów, skóry i paznokci.

Napój na zdrowie

W zwalczaniu przeziębienia oraz we wzmocnieniu odporności świetnie sprawdzają się imbir, miód, cytryna, cebula i czosnek. Z tych składników możesz tworzyć prawdziwe bomby witaminowe. Szklankę startej cebuli wymieszaj ze szklanką miodu. Następnie zagotuj i gorącą miksturę przecedź przez sitko. Codziennie pij łyżkę przygotowanej mieszanki rozpuszczoną w ciepłej wodzie lub mleku. Do zrobienia napoju z imbiru potrzebujesz kawałka korzenia imbiru, miodu i soku z malin. Cienko pokrojony korzeń zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Przecedź i dodaj pozostałe składniki. Wypij zaraz przed snem i ciesz się dobrą odpornością całą zimę!

Herbaty owocowe

Herbaty z dzikiej róży, czarnej porzeczki, malin i aronii są bogatym źródłem witamin C, A, B i E oraz magnezu, fosforu i żelaza. Gdy temperatura spada, warto pić także rozgrzewające herbatki zimowe. Do tego przydadzą się składniki takie jak miód, imbir, cynamon i goździki. A może w kuchennej półce znajdziesz domowy sok z pigwy?

Co ograniczyć?

Wszystkie starania będą na nic, jeśli nie ograniczysz używek. Duże ilości alkoholu i kawy niszczą witaminy C, A, E i B oraz inne składniki odżywcze. Wysokoprocentowy alkohol zabija znajdujące się w krwi komórki odpornościowe. Kawa wypłukuje z organizmu magnez, sód, wapń i potas. Nie oznacza to, że musisz całkowicie rezygnować z ulubionego czarnego napoju lub lampki wina do kolacji. Warto jednak zwracać uwagę na ilości, a ewentualne straty rekompensować innymi zdrowszymi napojami.