Figi to egzotyczne owoce, ale dość dobrze znane w Polsce i dostępne w wielu sklepach spożywczych. Występują w różnej postaci, przeważnie suszonej, ale można dostać również świeże. Cenione są za oryginalny smak i dużą zawartość przydatnych organizmowi składników. Zdecydowanie warto wprowadzić je do jadłospisu.
Jak jeść figi? Różne sposoby na suszone i świeże owoce
Pierwszy kontakt z owocami figowca może spowodować niepewność co do tego, jaki jest prawidłowy sposób ich konsumpcji. Jak jeść figi, by nie narazić się na śmieszność (np. w restauracji) i jak to robić, by skorzystać jak najwięcej? Wybór metody zależy od postaci, w jakiej występują owoce. Inaczej trzeba postępować ze świeżymi, a inaczej z suszonymi figami. Można to robić bardzo prosto lub krok po kroku na podstawie przepisu.
Jak jeść figi, które kupione zostały w postaci świeżej? Otóż świeże figi trzeba przede wszystkim umyć, jak wszystkie inne owoce. Świeże figi mogły być dotykane w sklepie przez różne osoby i na pewno znajdują się na nich drobnoustroje. Po umyciu trzeba je osuszyć i usunąć szypułkę, która jest niejadalna. Można jeść świeże figi bez konieczności ich obierania i porcjowania, co jest zdecydowanie najprostszym sposobem. Chodzi jednak o preferencje, nie każdy będzie chciał zjadać skórkę. W takim razie zaleca się obranie owoców – konieczny będzie ostry nożyk.
Figi suszone są już po wstępnej obróbce, ale nie zawsze mają zdjętą skórkę. Wybierając suszone owoce można więc usunąć skórkę lub ją zostawić, co również uzależnione jest od preferencji smakowych. Zwolennicy tej metody zalecają pozostawienie skórek z uwagi na ich właściwości prozdrowotne. Suszone figi mogą wydać się czasem zbyt twarde, więc żeby spożycie było możliwe, należy je pokroić albo namoczyć w ciepłej wodzie (lub mleku) na krótki czas.
Czy ogólnie warto jeść figi?
Wiedząc, jak jeść figi, można spróbować różnych dań z ich dodatkiem lub spożywać je na surowo, np. jako przekąskę. Ale czy w ogóle warto to robić? Jak najbardziej! Na uwagę zasługuje chociażby smak figi. Jest bardzo oryginalny i nieco inny w zależności od tego, jak zostanie podana i w jakiej będzie formie. Owoce figowca lubi się bądź nie, niektórym osobom wydają się zbyt słodkie, innym przypominają w smaku orzechy włoskie.
Zalety fig świeżych i suszonych wiążą się w szczególności z tym, że są to zdrowe owoce, zalecane np. przy skłonności do zaparć. Mogą wspomóc procesy trawienne i wydalnicze organizmu poprzez zawartość błonnika. Uznaje się je za lekkostrawne i bezpieczne dla osób przewlekle chorych, np. na serce. Suszone, jak i świeże figi zawierają dużo potasu, który ma wpływ na regulację ciśnienia krwi. Uzupełnianie potasu jest ważne chociażby w przebiegu leczenia miażdżycy i niewydolności serca.
Ten egzotyczny owoc zaleca się też cukrzykom, z uwagi na już wspomniany błonnik. Produkty z dużą zawartością błonnika, czyli np. figi pieczone, niewielką ilość suszonych fig można dodać do dań czy składników o wysokim indeksie glikemicznym. Pozwolą szybciej obniżyć poziom cukru we krwi. Obniżają również poziom cholesterolu.