Czym jest cholesterol LDL i jaki powinien być jego prawidłowy poziom?

Przynajmniej raz w życiu każdy z nas spotkał się z ostrzeżeniami, jak groźny jest nadmiar cholesterolu. Dlatego też zaleca się zdrową dietę, aktywność fizyczną i przede wszystkim regularne badania. Zanim jednak zaczniemy się niepokoić wynikami, warto poznać kilka faktów na temat tego, czym jest cholesterol LDL – norma dla tej substancji jest właśnie tą, której należy przestrzegać, by nie narazić naszego zdrowia.

Cholesterol – co to jest?

Cholesterol należy do grupy steroli naturalnie występujących w organizmie człowieka; jest on wytwarzany przez wątrobę, a dodatkowo dostarczany poprzez pożywienie. Jego funkcja w naszym ciele jest nieoceniona: stanowi jeden z podstawowych budulców błon komórkowych, ułatwia wytwarzanie i wchłanianie witaminy D, a także pomaga w trawieniu tłuszczów oraz produkcji hormonów.

Często możemy się spotkać z rozgraniczeniem na cholesterol HDL, zwany „dobrym”, oraz cholesterol LDL – tym „złym”. Cholesterol HDL rzeczywiście ma pozytywny wpływ na nasz organizm, ponieważ obniża ryzyko chorób sercowych i naczyniowych. Cholesterol LDL zaś, jeśli występuje w nadmiarze, może prowadzić do poważnych schorzeń. Jest on częścią tzw. blaszki miażdżycowej, która, odkładając się w naczyniach krwionośnych, utrudnia swobodny przepływ krwi.

Cholesterol LDL – norma

Zdecydowanie warto kontrolować cholesterol LDL – norma pozwala na znaczące zredukowanie zagrożenia chorobami, które mogą być szczególnie groźne dla osób z wadami serca. Przekroczenie jej może stać się dla nas argumentem do podjęcia leczenia bądź chociażby zmiany trybu życia; bardzo często w przypadku zgonów osób starszych zauważalna jest nadwyżka cholesterolu właśnie tej frakcji [1}.

Normy dla cholesterolu LDL przedstawiają się następująco:

  • norma: między 100 a 129 mg/dl;
  • maksymalna, dopuszczalna granica: 130-159 mg/dl;
  • podwyższony cholesterol: 160-199 mg/dl;
  • poziom krytyczny: ponad 200 mg/dl [2].

Dodatkowo zaleca się, by osoby, które są szczególnie narażone na choroby serca, powinny utrzymywać poziom cholesterolu LDL poniżej 70 mg/dl.

W jaki sposób obniżyć poziom „złego cholesterolu”?

Oczywiście kluczem do zachowania zdrowia jest regularne poddawanie się badaniom. W ten sposób zawsze będziemy utrzymywać swój cholesterol w ryzach i zdążymy zareagować, jeśli ten ulegnie nieznacznemu, ale wciąż szkodliwemu podwyższeniu.

W przypadku, kiedy norma została znacznie przekroczona, konieczne może się okazać nawet przyjmowanie leków – taką terapię trzeba jednak obowiązkowo skonsultować z lekarzem. Istnieją też zdecydowanie naturalniejsze sposoby na to, by zredukować poziom cholesterolu LDL. Jednym z najważniejszych elementów jest wprowadzenie zdrowej diety, gdzie nie będzie miejsca na potrawy smażone w głębokim tłuszczu, za to nie zabraknie świeżych owoców i warzyw, a także dużych ilości błonnika, witamin oraz minerałów.

Bardzo pozytywnie na organizm osób, które zmagają się z podwyższonym cholesterolem, działa też aktywność fizyczna. Warto zatem regularnie uprawiać sport, dzięki czemu przyczynimy się do zmniejszenia ilości „złego” cholesterolu.

[1] B. Cybulska, L. Kłosiewicz-Latoszek, Czy trzeba zmniejszać stężenie cholesterolu u osób starszych?, „Folia Cardiologica” 2016, t. 11, nr 3.

[2] Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults. Executive Summary of The Third Report of The National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, And Treatment of High Blood Cholesterol In Adults (Adult Treatment Panel III), JAMA 2001 (praca zbiorowa).

Bibliografia

  1. Cybulska B., Kłosiewicz-Latoszek L., Czy trzeba zmniejszać stężenie cholesterolu u osób starszych?, „Folia Cardiologica” 2016, t. 11, nr 3.
  2. Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults. Executive Summary of The Third Report of The National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, And Treatment of High Blood Cholesterol In Adults (Adult Treatment Panel III), JAMA 2001 (praca zbiorowa).
  3. Laughin A., Diety na obniżenie cholesterolu, Wrocław 2015.
  4. Szychta W., Jak osiągnąć docelowe wartości cholesterolu frakcji LDL?, „Choroby Serca i Naczyń 2012”, tom 9, nr 6.
  5. Użarowska M., Surman M., Janik M., Dwie twarze cholesterolu: znaczenie fizjologiczne i udział w patogenezie wybranych schorzeń, „Kosmos. Problemy nauk biologicznych” 2018, tom 67, nr 2.