Za nadwagę oraz choroby cywilizacyjne w dużym stopniu odpowiada niewłaściwy sposób odżywiania. Natomiast słowo „dieta”, którą zwykle w takich sytuacjach ordynuje lekarz, kojarzy się z jedzeniem, które zazwyczaj nam nie smakuje. A przecież istnieje wiele sposobów na to, aby podkręcić smak potraw i uczynić je znacznie bardziej zdrowymi. Na przykład za pomocą wolnowaru.
Wolnowar przepisy – jak smakują tradycyjne potrawy
Zapewne niejedna osoba zastanawia się, co można przygotować w wolnowarze, a to właśnie urządzenie, które wpisuje się w preferencje osób, które wybierają tradycyjną kuchnię, jak i znacznie bardziej egzotyczną. Jego zdecydowaną zaletą jest jednak to, że nasze ulubione tradycyjne potrawy smakują tak samo, ale mogą być znacznie zdrowsze, ponieważ nie są przygotowywane w dużej ilości tłuszczu. Jeśli więc nie wyobrażamy sobie diety bez bigosu, gulaszu i fasolki po bretońsku, to wolnowar przepisy przygotuje je dla nas w znacznie chudszym wydaniu, ale równie aromatyczne i smaczne. Wyjątkowy smak te tradycyjne potrawy osiągają nie dzięki dużej ilości tłustego mięsa, ale dzięki technice powolnego gotowania potrawy w niskiej temperaturze.
Wolnowar przepisy na dania egzotyczne
Oprócz tradycyjnych potraw w wolnowarze przygotujemy również wiele dań z kuchni znacznie bardziej egzotycznej. Może to być zarówno francuskie warzywne ratatouille, chili z kurczakiem, indyjska zupa z soczewicy, paella z krewetkami czy tajskie curry z wołowiną. Właściwe ograniczyć nas może tylko nasza wyobraźnia, ponieważ w wolnowarze przyrządzimy także sosy, domowe zdrowe wędliny, owocowe przetwory, a nawet ciasta. A ich istotną zaletą jest to, że są nie tylko wyjątkowo aromatyczne, ale również przede wszystkim niskotłuszczowe, czyli zdrowsze.
Niskotłuszczowe potrawy z tego urządzenia to także ogromna ilość przepisów na smaczne dania z warzyw. Preferowane jarzyny zaleca się zawsze także wkładać na dno garnka, gdy zamierzamy przygotowywać dowolne mięso – wtedy jeszcze bardziej zyskuje ono na smaku. Wolnowar przepisy na spaghetti z cukinii, słodkie ziemniaki, ziołowe puree z kalafiora oraz orientalne zupy i desery – to wszystko można łatwo przygotować w tym sprytnym naczyniu, ponieważ nic nie trzeba dodatkowo osobno podsmażać, obgotowywać, bo i tak w trakcie wolnego gotowania zdecydowanie zyska na swoim charakterze.
W czym tkwi sekret dań z wolnowaru?
Sekret aromatycznych potraw z tego urządzenia tkwi przede wszystkim w sposobie ich przyrządzania – niezależnie od tego, co włożymy do tego garnka, to cała zawartość gotuje się na znacznie wolniejszym ogniu niż w przypadku pieczenia w piekarniku – temperatura nie osiąga 100 stopni C. Tym samym mięso, ryby czy warzywa, które gotują się powoli przez kilka godzin, odznaczają się wyjątkowym smakiem, konsystencją, a także zachowują całe bogactwo witamin i minerałów. A wszystko to odbywa się bez dodatku tłuszczu lub w znacznie mniejszej ilości, niż gdybyśmy te same potrawy przyrządzali na patelni. Urządzenie także oszczędza nasz czas – danie można także gotować całą noc w niskiej temperaturze i bez zaglądania do środka!