Kiszonki mogą być spożywane przez cały rok, jednak niewątpliwie najlepiej smakują jesienią i zimą. To właśnie w tym okresie powinny one być szczególnie obecne na naszych stołach. Produkty kiszone to doskonałe źródło pożytecznych bakterii i witamin.
Dlaczego warto jeść kiszonki?
Ostatnio kiszonki zyskują coraz większą popularność. Dlaczego warto się do nich przekonać? Kiszonki są lekkostrawne i niskokaloryczne. Co ważne – są one również świetnym źródłem witamin i minerałów. Wiele osób ceni je za właściwości antynowotworowe. Regularne spożywanie produktów kiszonych zmniejsza naszą podatność na infekcje i wzmacniają układ odpornościowy. Produkty kiszone wspomagają również trawienie oraz pobudzają jelita do prawidłowej pracy.
Kapusta kiszona
Dania z kiszoną kapustą są również niezwykle smaczne i pożywne. Zawierają wiele witamin. Regularne spożywanie dań, w których znajdują się kiszonki wzmacnia układ odpornościowy. Kiszona kapusta jesienią króluje na naszych stołach. Najczęściej jemy ją w postaci bigosu czy kapuśniaka. Nie warto jednak zapominać, jak smaczna i dobroczynna dla nas jest kapusta kiszona w postaci surowej, np. jako surówka do obiadu. Probiotyki zawarte w kiszonkach zmniejszają gazy, wzdęcia, zaparcia, biegunkę i niwelują objawy związane z wieloma chorobami. Kapusta kiszona to bogate źródło probiotyków i witaminy C, czyli składników, które regularnie dostarczane do organizmu wzmacniają florę bakteryjną i pomagają odbudowywać odporność.
Kiszone ogórki
Kiszone ogórki to również istotny składnik jesiennej diety. To jedno z naszych ulubionych źródeł probiotyków. Ogórki kiszone sprawdzą się idealnie w antybiotykoterapii, ponieważ wspierają one wzrost dobrej flory jelitowej. Wszystkie kiszonki, również ogórki kiszone zawierają kwas mlekowy, który posiada niezwykle pozytywne właściwości dla naszego organizmu. Ogórki w postaci kiszonej zawierają duże ilości potasu, dzięki czemu mają zdolność regulowania ciśnienia. Kiszonki zawierają również mnóstwo wody, dzięki czemu szybko i skutecznie gaszą pragnienie. Mają jeszcze wiele pozytywnych cech, ale jedną z ważnych dla osób na diecie jest to, że ich kwaśny smak pomaga się uporać ze wzmożonym apetytem na słodycze. Kiszonki zawierają również wiele cennych witamin, takich jak te z grupy A, B, C, E i K oraz niezwykle ważny dla organizmu człowieka – magnez i fosfor.
Warzywa kiszone są niezwykle istotne. Dla tych, którzy nie lubią smaku produktów kiszonych idealną propozycją mogą okazać się soki z warzyw kiszonych. Sok z kiszonej pietruszki lub sok jabłkowo-buraczany świetnie będą się komponować z jesiennymi propozycjami dań z kiszonkami.
Warto również pamiętać, że kiszonki przygotowane samodzielnie w domu posiadają o wiele więcej składników odżywczych i witamin, niż te zakupione w supermarkecie.
Kto powinien jeść kiszonki?
Kiszonki polecane są praktycznie wszystkim. Kiszonek nie podajemy dzieciom poniżej 12 miesiąca życia, ale poza tym w sumie nie ma ograniczeń. Kiszonki są polecane szczególnie osobom, które mają problemy z odpornością, nawracającymi biegunkami czy też nietolerancją pokarmową. Kiszonki poprawiają również apetyt, dlatego powinny być one wprowadzone do diety osób, które mają problemy z posiłkami.