Dlaczego warto wyparzać butelki do karmienia?

Butelki do karmienia to jedne z najczęściej używanych przez mamy akcesoriów do karmienia niemowlaka. Niestety są one często siedliskiem bakterii i grzybów, które mogą zaszkodzić maluszkowi, dlatego tak ważna jest odpowiednia sterylizacja butelek. Czy wystarczy zatem samo mycie, a może zaleca się wyparzanie butelki?

1. Butelki do karmienia – jak je prawidłowo wyparzyć?

2. Do kiedy wyparzać butelki i smoczki?

3. Rodzaje butelek do karmienia

1. Butelki do karmienia – jak je prawidłowo wyparzyć?

Butelki do karmienia to niezbędnik mam, które zdecydowały się na karmienie lub dokarmianie niemowlaka butelką, dlatego warto zadbać o odpowiednią higienę tych akcesoriów, a co za tym idzie o zdrowie i dobre samopoczucie maluszka. Do mycia butelek należy zawsze używać łagodnego płynu do mycia naczyń lub specjalnego płynu do akcesoriów kuchennych dla niemowląt oraz miękkich szczoteczek do czyszczenia butelek, które usuną resztki pokarmu z zakamarków i dnia butelki oraz innych akcesoriów. Na koniec wszystkie akcesoria należy dobrze spłukać ciepłą wodą. Dopiero dobrze umyte i osuszone przybory nadają się do sterylizacji.

Wyparzanie butelek – dlaczego warto? Ponieważ wrzątek zabija niemal wszystkie bakterie znajdujące się na butelce oraz jest to najbardziej powszechna i tradycyjna metoda sterylizacji. Do czystego garna należy włożyć butelkę i zalać ją wrzątkiem. Należy jednak pamiętać, że butelka i smoczek, przed włożeniem do garnka, powinny być czyste i umyte! W przypadku niedomytej butelki, jej sterylizacja zmniejsza skuteczność, a co za tym idzie grozi przedostaniem się bakterii wraz z podawanym pokarmem. Całkowicie zanurzone butelki we wrzątku (można je sterylizować wraz z innymi akcesoriami, które mają styczność z pokarmem, jak m.in. ze smoczkiem czy miarką do mleka) warto pozostawić na kilkanaście sekund, a nawet dla pewności gotować przez 3-5 minut przybory do podawania pokarmu niemowlakowi. Wyparzanie butelek i smoczków to tradycyjna i skuteczna, aczkolwiek czasochłonna metoda.

Specjalne przyrządy do sterylizacji butelek to świetna alternatywa dla klasycznej metody wyparzania akcesoriów do karmienia niemowlaka. Pozwalają na szybkie pozbycie się bakterii z akcesoriów do podawania pokarmu maluszkowi. Na rynku można znaleźć różne sterylizatory, np. elektryczne, parowe lub po prostu samosterylizujące się butelki, do których wystarczy wlać odrobinę wody do specjalnego pojemnika. Tak przygotowaną butelkę należy włożyć do kuchenki mikrofalowej na 1,5-2 minuty. Jest to oszczędność czasu i wody, jednak skuteczność jest taka sama jak w przypadku wrzątku, który zabija niemal wszystkie zarazki znajdujące się na akcesoriach do podawania pokarmu.

Więcej na stronie: https://lalabu.pl/wyparzanie-butelek-i-smoczkow-dlaczego-warto-to-robic-n-3.html

2. Do kiedy wyparzać butelki i smoczki?

Sterylizować butelki należy minimum przez 6 pierwszych miesięcy dziecka. Jednak ten czas może zostać wydłużony, na co ma wpływ chociażby odporność maluszka, dlatego przez podjęciem decyzji o zaprzestaniu dezynfekowania akcesoriów kuchennych warto skonsultować się z pediatrą. Należy jednak pamiętać, że czystość akcesoriów, w których podawany jest pokarm dla malucha jest niezwykle ważny, pomaga uniknąć zatruć pokarmowych.

Należy pamiętać, że mimo braku potrzeby sterylizacji akcesoriów do karmienia po skończeniu przez dziecko roku (chyba, że lekarz zalecił dłuższy okres) to odpowiednie mycie butelek jest niezwykle ważne niezależnie od wieku malucha.

3. Rodzaje butelek do karmienia

Wybór butelek do karmienia jest ogromny – różne kolory, kształty, a nawet tworzywo, z jakiego są wykonane mogą utrudniać podjęcie decyzji. Sklepy online https://lalabu.pl/ przychodzą z przejrzystą ofertą i dobrej jakości produkty. Te wykonane z plastiku, mimo że wzbudzają mieszane uczucia, mają swoje zalety. Przede wszystkim są lekkie i nie tłuką się. Plastik chociaż może wzbudzać kontrowersje, jeśli chodzi o bezpieczeństwo dla zdrowia maluszka, nie jest niebezpieczny. Każda butelka musi być zgodna z odpowiednimi normami, regulowanymi przez przepisy. Dopiero po spełnieniu restrykcyjnych kryteriów do może być wypuszczona na rynek.

Szklane butelki, choć są cięższe to łatwiej utrzymać je w czystości oraz ie zmieniają koloru i zapachu pod wpływem jedzenia. Nie zawierają również żadnych szkodliwych substancji. Niestety łatwo o ich potłuczenie.

Przy wyborze butelki należy kierować się przede wszystkim swoimi preferencjami i wygodą użytkowania.