Jak przygotować się na kolonoskopię?

Schorzenia związane z dolnym odcinkiem układu pokarmowego są uznawane za szczególnie wstydliwe. Z tego powodu pacjenci często odkładają wizytę u proktologa, a nawet całkowicie z niej rezygnują, mimo niepokojących objawów. Wśród przyczyn, obok wstydu, pojawia się również lęk przed kolonoskopią, uznawaną za nieprzyjemne badanie. Tymczasem pozwala ona wykryć nawet najgroźniejsze schorzenia, takie jak rak jelita grubego, we wczesnym stadium, dając tym samym szansę na skuteczne leczenie. Jak przygotować się do niej i czym właściwie jest kolonoskopia? Wrocław, podobnie jak inne duże miasta, posiada bogate zaplecze medyczne, co zwiększa dostępność specjalistów. Sprawdź, co musisz zrobić przed badaniem.

Czym jest kolonoskopia i kiedy się ją wykonuje?

Kolonoskopię wykonuje się w celu diagnozy chorób końcowego odcinka układu pokarmowego – jelita grubego, okrężnicy i kanału odbytu. Kolonoskopia (Wrocław) uznawana jest za badanie mocno obciążające. Wymaga długiego przygotowania, przede wszystkim dostosowanie diety, która ma za zadanie przeczyścić jelito grube. Samo badanie również nie należy do najprzyjemniejszych, dlatego przeprowadza się w znieczuleniu miejscowym, a u dzieci – pod narkozą. Po badaniu pacjent powinien obserwować reakcję organizmu przez kilka dni w celu wyłapania ewentualnych sygnałów alarmujących o komplikacjach. Wskazaniami do kolonoskopii są m.in.:

  • nasilone biegunki i zaparcia o nieznanym pochodzeniu;
  • obecność krwi w kale;
  • szybka utrata masy ciała bez żadnej wyraźnej przyczyny.

Poza rakiem kolonoskopia jest pomocna w diagnozie innych schorzeń, m.in. zespołu jelita drażliwego czy choroby Leśniowskiego-Crohna.

Kolonoskopia (Wrocław) – zalecenia przed badaniem

Jak już wspomniano, kolonoskopia np. we Wrocławiu, wymaga dłuższego przygotowania po stronie pacjenta. Dieta ma oczyścić jelito grube, ponieważ w innym wypadku przeprowadzenie badania będzie niemożliwe. Zaleca się, by dietę rozpocząć na tydzień przed wyznaczonym terminem, według zasad wskazanych przez lekarza. W zależności od konkretnego specjalisty mogą się one nieco różnić, jednak scenariusz w większości przypadków jest podobny:

  • tydzień przed badaniem: unikaj spożywania ziaren i wieloziarnistego pieczywa, odstaw ciężkostrawne, wzdymające posiłki;
  • 27-24 godziny przed: pozostań na diecie płynnej – jogurty, zupy kremy, wyklucz stałe pokarmy (zwłaszcza mięso, pieczywo i ziemniaki), pij dużo wody niegazowanej, zrezygnuj całkowicie z alkoholu, kawy i napojów gazowanych;
  • dzień przed: ostatni posiłek zjedz 16 godzin przed badaniem, zażyj również środek przeczyszczający, po czym wypij ok. 2-3 litry wody;
  • 2-3 godziny przed: zakończ przyjmowanie płynów;
  • bezpośrednio przed kolonoskopią: w zależności od gabinetu otrzymasz znieczulenie oraz środki uspokajające, czasami przeprowadzana jest lewatywa.

Czy kolonoskopia jest bezpieczna?

Kolonoskopia polega na wprowadzeniu cienkiej, elastycznej rurki do jelita grubego przez odbyt. Specjaliści wykonujący badanie mają doświadczenie, jednak – ze względu na ryzyko uszkodzenia ściany jelita – pacjent powinien uważnie obserwować swój organizm po zabiegu. Wzdęcia i gazy są normalnym zjawiskiem, ale jeśli wystąpią takie objawy jak ból brzucha, krwawienie z odbytu, czarny, smolisty stolec, gorączka, dreszcze lub twardy, napięty brzuch – wówczas należy skonsultować je z lekarzem.