Jakie właściwości ma ekstrakt z kwiatu lotosu?

Człowiek od zawsze szukał sposobu na poprawę swojego zdrowia i usprawnienie funkcjonowania organizmu. Rośliny stały się głównym obiektem badań naukowców i to najczęściej z nich można czerpać naturalną siłę. Wyciągi z ziół pozwalają zapobiegać chorobom, a niektóre są nawet w stanie wyleczyć wiele dolegliwości. Jakie właściwości ma kwiat lotosu i dlaczego tak chętnie wykorzystuje się go w kosmetyce?

Kwiat lotosu w kulturze

Lotos jest utożsamiany z kulturą Indii. Nadaje się mu właściwości związane z równowagą duchową. Osoby medytujące często siadają właśnie w pozycji kwiatu lotosu, aby uzyskać spokój i ukojenie myśli. Lotos ma również właściwości lecznicze, które wykorzystywane są przy sporządzaniu ekstraktów i maści lub mazideł, które znajdziesz na stronie https://www.mazidla.com/ekstrakt-z-kwiatu-lotosu. Lotos jest rośliną długowieczną i z tego powodu traktowany jest jako symbol długiego i zdrowego życia. Kwiaty lotosu mają piękny i bardzo charakterystyczny wygląd. Według przekonanań mieszkańców Azji kwiaty przepełnione są mistyczną, duchową tajemniczością.

Zalety kwiatu lotosu

Lotos ma zbawienny wpływ na skórę. Nie bez powodu używany jest jako składnik różnych kremów do rąk, ciała oraz do delikatnej skóry twarzy. Ekstrakt z kwiatu lotosu ma właściwości przeciwutleniające. Maść z lotosu działa łagodząco na wszelkiego rodzaju podrażnienia oraz zaczerwienienia.
Kwiat lotosu jest składnikiem kosmetyków, które mają zapobiec starzeniu się skóry. Lotos działa nawilżająco, likwiduje przebarwienia oraz spłyca zmarszczki mimiczne. Dzięki takim właściwościom regularne stosowanie maści zawierających ekstrakt z kwiatu lotosu zapewnia młodzieńczy i świeży wygląd skóry.

Zastosowanie nasion lotosu

Nasiona lotosu używane są od lat w kuchni azjatyckiej jako przyprawa. Dzięki niezwykłym właściwościom cieszą się coraz większym uznaniem również w innych zakątkach świata. Uważa się, że nasiona mają właściwości zapobiegające bezsenności oraz bólom głowy. W kuchni nasiona lotosu mają bardzo szerokie zastosowanie. Mogą być dodatkiem do dań słodkich, takich jak desery oraz do wytrawnych mięs lub zup. Ziarna lotosu są twarde i nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Najlepszym rozwiązaniem jest ugotowanie ich i poczekanie, aż zmiękną.

Lotos może być również wykorzystany do przyrządzenia aromatycznej, delikatnej herbaty. Traktowana jest jako napój uspokajający i kojący nerwy oraz wyciszający.

Znaczenie kwiatów lotosu w kosmetologii

Lotos posiada wiele składników korzystnie wpływających na organizm człowieka. Zawiera między innymi znaczne ilości cynku, magnezu oraz żelaza. Oprócz tego ekstrakt z kwiatu lotosu bogaty jest w witaminę C oraz błonnik i witaminę B.

Dzięki przypisanym mu właściwością zapobiegającym starzeniu się skóry, lotos stał się niemal obowiązkowym składnikiem kosmetyków. Można go spotkać w kremach, balsamach, tonikach, pudrach oraz kosmetykach kolorowych. Wyciąg z lotosu ma eteryczny, subtelny zapach. Uważa się, że wpływa on relaksująco i odprężająco na cały organizm. Używanie kosmetyków z lotosem jest zadbaniem nie tylko o zewnętrzne powłoki ciała, ale również dostarcza doznań dla zmysłów i ducha.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *