Wszyscy jesteśmy na diecie. Brzmi to zaskakująco, szczególnie dla osób, które się nie odchudzają, ponieważ przyjęło się uważać, że na diecie jest osoba, która z jakiś powodów musiała zmodyfikować swoją dietę. Najczęściej potoczne określenie „przechodzenia na dietę” oznacza, że ktoś postanowił zrzucić kilka lub więcej nadmiarowych kilogramów.
Tymczasem dieta to nic innego, jak sposób odżywiania się. Zadajemy sobie pytanie czy dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednich, niezbędnych składników odżywcznych. Skonsultuj się z dietetykiem klinicznym Katarzyną Opasińską, która przeprowadzi z Tobą szczegółową konsultację a na podstawie dzienniczka żywieniowego oceni Twój sposób odżywiania się.
Jaka jest różnica między dietetykiem a dietetykiem klinicznym?
Każdy dietetyk kliniczny jest dietetykiem, nie każdy dietetyk jest dietetykiem klinicznym. Oznacza to, że specjalność dietetyka klinicznego jest szersza niż dietetyka bez tej specjalizacji.
Dietetyk to……
… osoba, która jest doradcą żywieniowym. Jego kompetencje zawodowe dotyczą:
- znajomości składników pokarmowych i ich oddziaływania na organizm ludzki,
- znajomości zapotrzebowania na składniki pokarmowe oraz ich wartość energetyczną w zależności od wieku, płci oraz aktywności życiowej pacjenta,
- opracowywania planu żywieniowego wedle potrzeb pacjenta, np. dla osoby, która chce schudnąć, wzmocnić organizm, zregenerować się, dla kobiet w ciąży i chorych w okresie rekonwalescencji, dla osób, które chcą przejść na wegetarianizm, dla osób, pragnących za pomocą odpowiednio zbilansowanej diety zapewnić dobre zdrowie oraz uchronić się przed schorzeniami dietozależnymi,
- umiejętności przygotowywania posiłków, ze szczególnym uwzględnieniem ich zdrowotnego oddziaływania na organizm ludzki,
- znajomości potrzeb żywieniowych dzieci, kobiet w ciąży, osób z chorobami współistniejącymi oraz ludzi starszych.
Ponadto dietetyk powinien umieć organizować produkcję potraw, prowadzić dokumentację żywieniową oraz edukację zdrowotną w zakresie odpowiedniego żywienia.
Dietetycy, oprócz tradycyjnego opracowywania diet odchudzających pracują w stołówkach szkolnych i zakładowych, zakładach przetwórczych, ośrodkach wypoczynkowych, żłobkach i przedszkolach, stacjach sanitarno-epidemiologicznych i we wszystkich innych miejscach, w których odbywa się żywienie zbiorowe.
Dietetyk kliniczny umiejętnie potrafi rozpisać indywidualny jadłospis i zalecenia żywieniowe wspomagając tym samym proces leczenie w różnych jednostkach chorobowych.
Występują jednostki chorobowe, w których zachowanie odpowiedniej diety umożliwia funkcjonowanie społeczne. Nie należy tego rozumieć jako „leczenia dietą”, lecz jako takie dostosowanie diety do potrzeb chorego organizmu lub trybu życia, by stan zdrowia się nie pogarszał lub pacjent mógł realizować potrzeby życiowe.
Okresowej zmiany diety wymagają na przykład pacjenci onkologiczni lub po poważnych zabiegach chirurgicznych. Ich potrzeby żywieniowe są zmienne w zależności od stopnia zaawansowania choroby lub etapu leczenia.
Ustalenia względnie trwałych zmian w diecie potrzebują pacjenci z alergiami pokarmowymi, szczególnie dzieci. Z porad dietetyka klinicznego korzystają osoby z chorobą Leśniowskiego – Crohna, którzy doczekali się, ze względu na swoją liczebność opracowania przez dietetyków klinicznych książek kucharskich z przepisami kulinarnymi potraw, które mają na celu zmniejszenie oraz likwidacje objawów ze strony układu pokarmowego.
Bardzo specyficzną grupą pacjentów, będących pod stałą opieka dietetyków klinicznych są pacjenci z chorobami metabolicznymi. Osoby z cukrzycą to najszersza grupa docelowa odbiorców zaleceń żywieniowych dietetyków klinicznych.
Rzadko kto słyszał o wielu bardzo rzadkich, nieuleczalnych schorzeniach metabolicznych uwarunkowanych genetycznie, np. lizosomalnych chorobach spichrzeniowych, w których wyeliminowanie z diety określonego składnika jest warunkiem spowolnienia postępu choroby. Układanie diety przez dietetyka klinicznego jest kluczowym działaniem medycznym w tych przypadkach.
Dietetycy kliniczni są zatrudniani w szpitalach, poradniach chorób metabolicznych, diabetologicznych, nefrologicznych itp. Muszą ściśle współpracować z lekarzem – specjalista w dziedzinie danej grupy schorzeń.
Sposób żywienia osób przewlekle chorych wymaga modyfikacji diety w zależności od wielu czynników – wieku, zaawansowania schorzenia, poprawy lub pogorszenia stanu zdrowia. Nie zawsze oznacza to konieczność osobistej wizyty, szczególnie, jeżeli chory musi pokonać spore odległości. Magister dietetyki klinicznej Katarzyna Opasińska zapewni równie wysokojakościową poradę zdrowotno-żywieniową w formie online. W przypadku konsultacji online wyjaśniam, w jaki sposób wykonać pomiary w domu. Potrzebne są do tego zwykła waga łazienkowa oraz metr krawiecki, a szczegóły dostępne są na stronie PORA-NA-ZDROWIE.pl/