Kwasy omega-3 – wybierz najczystsze źródło i ciesz się lepszym samopoczuciem

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 to substancje odgrywające ogromnie ważną rolę w naszym życiu. Bez ich prawidłowej podaży dość szybko odczujemy pogorszenie samopoczucia, zaś w dalszej perspektywie pojawiać się mogą coraz bardziej niepokojące nas objawy. Jeśli już teraz zaczyna przeszkadzać nam to, że coraz częściej np. zawodzi nas pamięć, nie możemy się skoncentrować, a na domiar złego ciągle czujemy się zmęczeni – warto szybko zweryfikować dotychczasowy jadłospis. Być może brakuje w nim właśnie źródeł kwasów omega-3! W jakich produktach spożywczych można je znaleźć?

Źródła kwasów omega-3 – gdzie ich szukać?

Kiedy planujemy zakupy spożywcze, zastanawiamy się nad tym, gdzie możemy znaleźć produkty najwyższej jakości. Wówczas naszym wyborem stają się najczęściej osiedlowe sklepy spożywcze. Wiosną, latem i wczesną jesienią najchętniej zaś poszukujemy wartościowych produktów na straganach i targowiskach, gdzie możemy kupić warzywa i owoce najwyższej świeżości.

Rewelacyjną sprawą w przypadku warzyw i owoców jest oczywiście własny ogródek – mamy wówczas stuprocentową pewność, że nasze plony zostały wyhodowane bez udziału wszechobecnej chemii, czy też innych „wspomagaczy”.

Co jednak w przypadku źródeł kwasów omega-3? Czy produkty, które w nie obfitują możemy również znaleźć na osiedlowym straganie? Odpowiedź brzmi – poniekąd tak!

Niektóre produkty pochodzenia roślinnego zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Wśród nich najlepszym i najbardziej efektywnym przykładem są oczywiście oleje roślinne. W szczególności:

  • lniany,
  • rzepakowy,
  • oliwa z oliwek.

Te trzy produkty zdecydowanie królują nad innymi olejami w kontekście zawartości kwasów tłuszczowych. Co jeszcze warto włożyć do koszyka?

Innym roślinnym źródłem kwasów omega-3 są orzechy i nasiona – np. soja, orzechy włoskie, czy szałwia hiszpańska (chia), a także zielone warzywa liściaste.

Warto jednak pamiętać, że produkty te powinny stanowić jedynie uzupełnienie innych, wydajniejszych i bardziej efektywnych źródeł, jakie stanowią organizmy morskie.

Naturalne kwasy omega-3 prosto z morza

Planując kolejne zakupy spożywcze warto zastanowić się, co jeszcze możemy umieścić w naszym jadłospisie, aby pojawiły się w nim cenne źródła kwasów omega-3. Które są najlepsze? Pod względem przyswajalności, najlepiej wybierać tłuste ryby morskie oraz owoce morza.

Ze względu na szerokość geograficzną, w Polsce możemy mieć niemały problem z dostępnością świeżych i wysokojakościowych skarbów morza. Zaś ryby ogólnodostępne, zwłaszcza jeśli pochodzą z niesprawdzonego źródła, mogą zawierać toksyny środowiskowe, mikroplastik i metale ciężkie. Z tego powodu nie zaleca się spożycia większych ilości, a w niektórych przypadkach niemal całkowicie należy je wykluczyć (np. u kobiet w ciąży, czy u małych dzieci).

W tym miejscu warto jednak wspomnieć o tym, że nie tylko ryby morskie stanowią znakomite źródło kwasów omega-3, ale także inne morskie organizmy – będące owych ryb ulubionym pokarmem.

Widłonogi arktyczne (Calanus finmarchicus) to maleńkie skorupiaki żyjące m.in. w wodach Morza Norweskiego. Ich zaledwie jednoroczny cykl życiowy, a także miejsca występowania, nie pozwalają na akumulowanie metali ciężkich w ich organizmach. Stanowią zatem najczystsze z tak efektywnych źródeł kwasów omega-3, z których dotąd korzystały wyłącznie ryby. Warto podkreślić, że jest to już czas przeszły, ponieważ norwescy naukowcy znaleźli rewolucyjny sposób na wykorzystanie tak wspaniałych, odnawialnych źródeł cennych składników odżywczych!

Nieoceniony olej morski

Ciekawym rozwiązaniem na wprowadzenie do swojego codziennego jadłospisu efektywnego źródła kwasów omega-3 jest stosowanie suplementu CalanOil®. Jest to zupełna nowość na rynku, która już w krótkim czasie okazała się prawdziwie rewolucyjnym produktem!

CalanOil® to rubinowe, miękkie kapsułki, w których wnętrzu kryje się olej morski pozyskiwany ze wspomnianych już widłonogów arktycznych. Te maleńkie skorupiaki stanowią naturalne i niemal niewyczerpalne źródło kwasów omega-3. Wytwarzany z nich olej cechuje bardzo wysoka bioaktywność oraz przyswajalność.

Suplementacja naturalnego oleju z widłonogów arktycznych już w krótkim czasie przynosi wyraźnie zauważalne efekty, spośród których najważniejszym jest oczywiście zwiększenie stężenia omega-3 w naszym organizmie. Przyjmując go w zalecanej porcji każdego dnia nie musimy się martwić o to, że spożywamy za mało ryb morskich.

Preparat CalanOil® jest naturalny i bezpieczny, dlatego możemy go również podawać dzieciom – nawet tym najmłodszym. Wystarczy naciąć kapsułkę i podać maluchowi sam olej, np. zmieszany z ulubionym jogurtem owocowym, czy majonezem. W ten sposób zadbamy o wszystkich naszych domowników, niezależnie od ich wieku!