Matcha – perfekcyjna zielona herbata

Matcha to tradycyjna japońska zielona herbata, która wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Regularne picie herbaty matcha pozwala

Jak powstała herbata Matcha?

Tradycja parzenia zielonej herbaty Matcha sięga w Japonii 8 wieków wstecz. Badania wykazały, że już wtedy była częścią tradycji ceremonialnego picia herbaty Matcha. Ta sproszkowana zielona herbata powstaje tylko w specyficznych warunkach – w procesie uprawy krzewy zielonej herbaty muszą być odpowiednio zacienione. Zwiększa to ilość chlorofilu w listkach, a tym samym liczbę antyoksydantów, z właściwości których znana jest zielona herbata.

sproszkowana matcha

Picie Matchy – jaki ma wpływ na organizm?

Już podczas tradycyjnej ceremonii herbacianej w dawnej Japonii Matcha uważana była za napój, dzięki któremu można powstrzymać wiele schorzeń. Dzięki badaniom wiemy, że zielona herbata zwiększa metabolizm organizmu. Dzięki właściwościom Matchy zwiększy się Twoja wydolność organizmu, sprzyja też rozrostowi tkanki mięśniowej. Zawarte w niej katechiny regulują gospodarkę lipidową organizmu, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

Herbatę Matcha można stosować nie tylko w postaci orzeźwiającego napoju, ale też naparów na skórę głowy i włosów. Wzmacnia włosy, stymuluje wzrost baby hair oraz poprawia stan skóry głowy, zwłaszcza ze skłonnością do przetłuszczania. Regularnie pita Matcha pobudza jak filiżanka kawy, bez efektu roztrzęsienia.

latte matcha

Odmładzające właściwości zielonej herbaty

Zbieranie młodych liści zielonej herbaty pozwala na zachowanie cennych związków organicznych, takich jak antyoksydanty oraz witaminy. By w tradycyjny sposób zminimalizować oznaki starzenia się skóry, należy pić od 2 do 3 filiżanek zielonej herbaty Matcha dziennie. Pijąc ją regularnie, powstrzymasz przedwczesną śmierć komórek dzięki antyoksydantom, wzmocnisz naczynia krwionośne i przyspieszysz regenerację skóry dzięki witaminie K. Możesz przyjmować proszek Matcha jako herbatę, lub na powierzchnię skóry.

Jak przyrządzić herbatę Matcha?

Tradycyjnie wytwarzaną herbatę zieloną marki Ouritsu Matcha możesz przyjmować nie tylko w postaci zimnych napojów. Matcha nada się również do deserów i ciast, które nabiorą wspaniałego aromatu i niezwykłej zielonej barwy. Herbata zielona Matcha w postaci naparu wymaga przegotowanej i lekko przestudzonej wody. W innym wypadku herbat będzie gorzka i niesmaczna. Zmieszaj około 2-3 gram herbaty z niewielką ilością wody, aż do wytworzenia piany – wtedy dolej wody do pełna lub rozcieńcz do ulubionego poziomu mocy. Korzystaj każdego dnia, by wydobyć najlepsze składniki z Matchy.

matcha