Prowadzenie lokalu gastronomicznego wymaga zainwestowania w dobrej klasy meble. Nie chudzi tutaj jednak o zwykłe stoły czy krzesła. W restauracji każdy przedmiot jest o wiele bardziej eksploatowany niż ich odpowiedniki codziennego i domowego użytku. Dlatego warto znaleźć najwyższej klasy meble wykonane z trwałych materiałów. Jakimi cechami powinny wyróżniać się takie artykuły? Oto krótki poradnik, który pomoże znaleźć produkty idealne.
- Profesjonalne meble ze stali nierdzewnej – dlaczego warto je kupić?
- Funkcjonalne meble gastronomiczne
- Stoły gastronomiczne
- Zachowanie najwyższego stopnia higieny
Profesjonalne meble ze stali nierdzewnej – dlaczego warto je kupić?
Meble w restauracji podlegają wysokiej eksploatacji praktycznie przez cały czas. W związku z tym zwyczajne produkty mogą bardzo szybko ulec zniszczeniu, a to oznacza, że trzeba ponownie zainwestować pokaźną sumę pieniędzy w nowe modele. Aby temu zapobiec, warto zdecydować się na zakup profesjonalnego wyposażenia, które dostępne jest pod następującym linkiem: gastroprodukt.pl/meble-gastronomiczne. wybierając wyposażenie kuchni w restauracji, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na materiał, z jakiego poszczególne modele zostały wykonane. W kuchni restauracyjnej trzeba bardzo przestrzegać zasad higieny. Częste mycie wszystkich urządzeń oraz mebli to wymóg sanepidu. Mato zapewnić bezpieczne przygotowanie posiłków i przeciwdziałać rozwojowi bakterii. Dlatego meble powinny być sporządzone z materiałów, które są nie tylko wytrzymałe, ale także łatwo je utrzymać w czystości. Takim tworzywem jest stal nierdzewna. W restauracji najlepiej sprawdzą się meble ze stali nierdzewnej. Jest to jedno z najbardziej wytrzymałych materiałów. Stal nierdzewna jest niezwykle solidna i odporna na uszkodzenia mechaniczne. Dodatkowo nie zmienia koloru i nie zostają na jej powierzchni tłuste plamy, które trudno usunąć. Żadna substancja nie wnika w jej powierzchnię, dzięki czemu mebel przez wiele lat wygląda jak nowy.
Funkcjonalne meble gastronomiczne
Stalowe meble gastronomiczne są powszechnie wykorzystywane w restauracjach oraz przemyśle hotelarskim także ze względu na elegancję i estetykę wykonania. Nie każdy mebel jest niewidoczny dla klientów. W wielu przypadkach kuchnia restauracyjna jest chociaż w pewnej części zaprojektowana tak, by Klienci mogli ją zobaczyć. Dlatego warto zastanowić się nad kupnem mebli, które dobrze się prezentują i są funkcjonalne. Dodatkowo na rynku dostępne są wysokiej klasy wózki kelnerskie, które sprawdzą się nie tylko w restauracjach, lecz również w hotelach. Takie elementy wyposażenia powinny być przede wszystkim funkcjonalne. Dlatego warto zwrócić przede wszystkim na ich budowę. Szafy i półki muszą pomieścić jak najwięcej naczyń. Wózki muszą być proste w kierowaniu, a tutaj dużo zależy od dobrze zamontowanych kółek. Stoły powinny być na tyle duże, aby kilka osób mogła przy nich przyrządzać posiłki lub by zaprezentować na nich przygotowane dania. Oczywiście dobór mebli determinuje rodzaj lokalu gastronomicznego. W małych lokalach wózki kelnerskie nie będą potrzebne. W kuchniach hotelowych sprawdzą się na pewno profesjonalne stoły oraz szafy.
Stoły gastronomiczne
Na szczególną uwagę wśród mebli zasługują stoły, które pod blatem mają wbudowane miejsce na schowanie przyrządów kuchennych. Takie wyposażenie to świetny wybór do miejsca, które nie oferuje zbyt wielkiej przestrzeni na magazynowanie całego wyposażenia. Dodatkowe półeczki oraz szufladki pozwolą zachować ład i porządek w każdej kuchni. A to podstawa dobrego zarządzania przygotowaniem posiłków. W ten sposób można także poukładać naczynia oraz sztućce według wielkości oraz zastosowania. Takie meble sprawdzą się przede wszystkim na stołówkach oraz w lokalach samoobsługowych, gdzie na blacie wystawione są poszczególne potrawy, a pod spodem talerze oraz inne naczynia do użytku gości. Obecnie coraz więcej lokali inwestuje w tego typu meble, co może świadczyć o ich funkcjonalności oraz dobrej jakości. Równie ważną rolę odgrywa profesjonalny sprzęt AGD. Oczywiście należy wybrać modele przeznaczone właśnie do użytku gastronomicznego. Najczęściej oferują one większą moc, a co za tym idzie dają większe możliwości podczas przygotowania posiłków dla dużej liczby gości.
Zachowanie najwyższego stopnia higieny
Jak już wcześniej zostało wspomniane, w restauracyjnej kuchni należy zachować szczególną ostrożność podczas przyrządzania posiłków. Wszystkie meble, sztućce, urządzenia AGD należy po każdym wykorzystaniu czyścić. Wykorzystuje się do tego różne środki chemiczne. W przypadku delikatnych materiałów mogą one zachować powierzchnię mebli. Na szczęście tego problemu nie ma przy stali nierdzewnej. Materiał ten charakteryzuje się niezwykłą wytrzymałością oraz odpornością na różnego typu substancje, co sprawia, że meble nawet po wielu latach wyglądają dobrze. W ten sposób można zadbać o każdą powierzchnię wykonaną ze stali. Dzięki temu właściciele nie muszą martwić się o częste kupowanie wyposażenia.