W hodowli zwierząt domowych niezwykle ważną rolę pełni ich właściwe odżywianie. Bydło spożywające każdego dnia odpowiedni pokarm jest dorodne, a krowy dają dużo mleka. Czy w ich diecie powinno znajdować się młóto browarniane?
Jak powstaje młóto dla bydła?
Niegdyś młóto browarniane było niedoceniane przez rolników, a dziś znów powraca do łask wielu hodowców bydła. Produkt ten powstaje podczas produkcji piwa, w wyniku odfiltrowywania beczek przednich w kadziach zaciernych. Jest on przede wszystkim odpadem podczas produkcji piw typu pils. Z kolei piwa ciemne oraz poszczególne lagery nie mają takiej smakowitości, a powstałe podczas ich produkcji młóto nie jest zbyt chętnie konsumowane przez zwierzęta.
Czy młóto to dobry pokarm dla bydła?
Do niedawna młóto dla bydła było uważane za bardzo kontrowersyjny pokarm. Ten uboczny produkt przemysłu browarnianego uważany był bowiem za bardzo problematyczny. W związku z tym podczas wyrobu piwa powstawało wiele ton młóta, z którym nie było co zrobić. Na szczęście dokonano dokładnej analizy chemicznej młóta i w związku z tym nastąpił ogromny przełom w żywieniu bydła oraz trzody chlewnej. Dziś młóto browarniane jest wykorzystane jako wartościowy dodatek białkowy i jest coraz powszechniej serwowane zwierzętom domowym.
Czy warto stosować młóto browarniane?
Młóto to odpad browarniany, który posiada w swoim składzie bardzo dużą ilością wody, bo aż 75 procent. Taka zawartość tej cieczy sprawia, że jest to produkt szybko psujący się. W związku z tym świeżym młótem browarnianym można karmić bydło tylko przez okres dwóch – trzech dni. Z kolei dłuższe składowanie tego produktu wymaga od hodowcy jego zakiszenia. Młóto zatem warto poddawać ubijaniu lub kupować lekko podsuszone. Wówczas to ma ono wygląd rozdrobnionej kaszy oraz zapach pieczywa.
Jeśli chodzi o zawarte w młócie białko to jest ono tylko rozpuszczalne w żwaczu w 45 procentach, dzięki czemu nie podnosi ilości mocznika znajdującego się w krowim mleku. Wielu nowoczesnych hodowców uważa, że mimo tego, że młóto posiada w swoim składzie dość dużą ilość wody to jest doskonałym dodatkiem białkowym dla bydła. Dzięki podawaniu krowom tego produktu można w dużym stopniu obniżyć koszty produkcji mleka.
Poza białkiem młóto dla bydła zawiera w swoim składzie cenne dla zwierzęcego organizmu mikro oraz makro – elementy, witaminy z grupy B oraz witaminy takie jak: A i E.
Młóto – odpowiednie dawki dla bydła
Młóto to pokarm bardzo chętnie spożywany przez zwierzęta. Zawarte w nim składniki znacznie poprawiają smakowitość tej paszy. Doświadczeni hodowcy polecają, aby nie podawać bydłu świeżego młóta, bowiem wówczas mogą u zwierząt wystąpić problemy gastryczne, a w tym biegunka.
I co najważniejsze młóto browarniane powinno być podawane zwierzętom we właściwej ilości. Maksymalna dawka świeżego pokarmu dla dojnych krów powinna wynosić od 6 do 8 kilogramów. Z kolei młodym cielętom należy podawać nie więcej niż 2– 5 kilogramów młóta na dobę. Z kolei jeśli chodzi o krowy zasuszone, które nie dają mleka to w ogóle nie powinny one żywić się młótem browarnianym.