Najzdrowsze rośliny świata, czyli dietetyczni superbohaterowie

Super żywność (ang. superfood) to elitarna grupa kilkudziesięciu najzdrowszych pokarmów roślinnych z całego świata, które dzięki unikalnemu składowi są rewelacyjnym źródłem wszystkich najważniejszych dla organizmu składników odżywczych i pokarmowych, w tym przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, oraz błonnika pokarmowego, białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także niezbędnych aminokwasów – ponadto, te dobroczynne dla organizmu składniki występują w super żywności w nienaturalnie wysokim stężeniu i są wyjątkowo dobrze przyswajalne. Dzięki niezwykłemu bogactwu cennych składników, super żywność ma niezwykłą moc uzdrawiającą i odmładzającą – ma bardziej pozytywny wpływ na organizm człowieka, niż jakiekolwiek popularne suplementy, czy nawet leki. Pomimo, iż w sprzedaży dostępna jest cała gama przeróżnych preparatów i suplementów, ze wszystkimi niezbędnymi substancjami odżywczymi, witaminami i minerałami, oraz wieloma innymi substancjami, to stanowią one jedynie uzupełnienie normalnej żywności – nie zastąpią naturalnej porcji witamin i minerałów dostarczanej w naturalnej, zdrowej żywności, a szczególnie w super żywności.

Większość warzyw i owoców z listy super żywności ma silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chronią organizm przed chorobami układu sercowo-naczyniowego i nerwowego, chorobami nowotworowymi, oraz cukrzycą, a także opóźniają proces starzenia się organizmu, szczególnie skóry. Wiele z nich jest także bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż wspomagają pracę układu krwionośnego i nerwowego. Produkty z listy super żywności, stosowane profilaktycznie przeciwdziałają również wielu innym chorobom, oraz pomagają w odwróceniu skutków wielu różnych schorzeń. Naukowcy prognozują, że super żywność stanie się pożywieniem przyszłości – można powiedzieć, że to dietetyczni superbohaterowie XXI wieku.

XXI wiek to czasy wysokokalorycznego, wysokoprzetworzonego, oraz przede wszystkim bezwartościowego i niezdrowego jedzenia, które zawiera znikomą ilość niezbędnych dla organizmu składników odżywczych, a przy tym jest napakowana sztucznymi i szkodliwymi dodatkami – w odróżnieniu od super żywności, która jest bogata we wszystkie niezbędne dla organizmu składniki, a przy tym jest niskokaloryczna, pełnowartościowa i wyjątkowo zdrowa, a także w 100 proc. naturalna. Super żywność, jedzona regularnie, nawet w niewielkich ilościach, zapewnia wszystko, czego potrzebuje organizm, aby sprawnie i bezawaryjnie funkcjonować, chronić przed różnymi chorobami i kompleksowo się zregenerować.

W Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i innych krajach zachodnich, super żywność ma już miliony zwolenników – natomiast w Polsce nadal nie jest zbyt popularna, jednak dopiero zaczyna swoją karierę. Można ją znaleźć przede wszystkim w sklepach z organiczną i zdrową żywnością, oraz w sklepach internetowych, choć zaczyna się też pojawiać na półkach w popularnych sieciach handlowych.

Jak już wspomniano, pełna lista super żywności obejmuje aż kilkadziesiąt pozycji, dlatego omówimy w tym artykule tylko 7 najznakomitszych super produktów – zdaniem słynnego eksperta ds. super żywności i dietetyka gwiazd Hollywood, Davida Wolfe’a. Na liście znajdują się takie super produkty jak: aloes, awokado, jagody acai, maca, nasiona kakaowca, quinoa, czyli komosa ryżowa, oraz spirulina (kolejność alfabetyczna).

Aloes

Najzdrowsze rośliny - aloes

Aloes (ang. aloe vera) to roślina, która w zasadzie nie ma konkurencji pod względem wszechstronności zastosowań i skuteczności działania – jest silnym środkiem bakteriobójczym, przeciwzapalnym i przeciwbólowym – szczególnie ceniona jest jako doskonały lek i kosmetyk. Choć aloes i jego lecznicze właściwości znane są od wieków, to największą popularność zyskał stosunkowo niedawno, gdy po licznych badaniach odkryto w nim prawdziwą bombę cennych dla organizmu substancji – znajduje się w nim ponad 75 różnych związków leczniczych. Ta niepozorna roślina, która często ozdabia parapety w polskich domach, zawiera wyjątkowo bogatą kompozycję zdrowotnych związków i substancji, które wzajemnie się uzupełniają i wzmacniają swoje działanie – są w niej m.in. wszystkie rozpuszczalne w wodzie witaminy, liczne minerały, prawie wszystkie aminokwasy (18 z 22), w tym te niezbędne (7 z 8), oraz przede wszystkim związki o właściwościach biostymulujących, pobudzających układ immunologiczny. Aloes to bogactwo witamin: A, z grupy B, C, E, PP (niacyny) i kwasu foliowego, oraz minerałów: chromu, cynku, fosforu, manganu, magnezu, miedzi, potasu, sodu, wapnia i żelaza.

Największą zaletą aloesu są związki o silnych właściwościach stymulujących układ immunologiczny, niszczących bakterie i wirusy, oraz bogactwo łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, dodatkowo wzmacniających układ odpornościowy. Aloes usprawnia także trawienie, ochrania żołądek i pomaga w zaparciach – ma bowiem właściwości przeczyszczające, oraz redukuje niepożądane drobnoustroje w przewodzie pokarmowym i rewitalizuje prawidłową florę bakteryjną, a także usprawnia funkcjonowanie jelit i przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Ponadto, hamuje wydzielanie kwasu solnego i pepsyny, niszczy drobnoustroje wywołujące stany zapalne i normalizuje pH żołądka. Aloes ma również wyjątkowo pozytywny wpływ na skórę – łagodzi podrażnienia skóry, nawilża ją, oczyszcza, regeneruje i ujędrnia, oraz przyśpiesza gojenie się ran – ma ponadto działanie antyseptyczne, oraz łagodzi ból, obrzęk i swędzenie. Ponadto, aloes chroni dziąsła, reguluje poziom cukru we krwi, oraz wzmacnia włosy.

Awokado

Najzdrowsze rośliny - awokado

Awokado, ze względu na wysoką zawartość cennych składników odżywczych, jest uważane za jeden z najzdrowszych owoców na świecie – ten superowoc jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, a przede wszystkim błonnika pokarmowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych, oraz prawie wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Awokado jest szczególnie bogate w błonnik pokarmowy (7 g błonnika w 100 g owocu) i nienasycone kwasy tłuszczowe, a także w witaminy: A, z grupy B, C, E, K, PP (niacynę), kwas foliowy i pantotenowy, oraz minerały: cynk, fluor, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas i żelazo. Awokado jest najbardziej kalorycznym owocem na świecie, bowiem w 100 g tego owocu znajduje się aż 160 kcal – nie są to jednak puste kalorie, a wręcz przeciwnie, są pełne wartości odżywczych.

Kaloryczność awokado wiąże się z wyjątkowo wysoką (jak na owoc) zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (w skrócie NNKT), w tym kwasów omega-3 i omega-6, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż wspomagają pracę układu krwionośnego i nerwowego, oraz mają właściwości antynowotworowe, a także przeciwdziałają wielu groźnym chorobom – są to jedne z najzdrowszych substancji występujących w żywności. Dzięki dużej zawartości zdrowych tłuszczy, oraz różnorodności witamin i minerałów, awokado jest najbardziej skutecznym na świecie naturalnym środkiem wzmacniającym serce i układ krążenia, gdyż wyjątkowo skutecznie reguluje poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi – wspomaga ponadto pracę układu nerwowego, ma właściwości antynowotworowe, oraz reguluje poziom insuliny we krwi, chroniąc przez cukrzycą.

Jagody acai

Jagody acai to ciemnofioletowe owoce pochodzące z lasów deszczowych Amazonii i choć z wyglądu przypominają zwykłe borówki, jakich pełno w polskich lasach, to w rzeczywistości są to super owoce, słynące z wyjątkowego bogactwa aminokwasów, antyoksydantów, błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów, oraz wielu innych cennych składników, przeciwdziałających wielu różnym chorobom i powodujących mnóstwo pozytywnych efektów zdrowotnych. Jagody acai mają pozytywny wpływ na układ krwionośny i układ nerwowy, chronią przed nowotworami, opóźniają procesy starzenia się organizmu, wzmacniają system odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, oraz regulują poziom cukrów i tłuszczów w organizmie – mają ponadto niski indeks glikemiczny, a substancje w nich zawarte oczyszczają organizm i regulują procesy trawienne, oraz przyspieszają metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej – są więc bardzo pomocne w regulacji masy ciała. Jagody acai są niezwykle bogate w witaminy: A, z grupy B, C, D, E, K i PP (niacynę), oraz minerały: cynk, magnez, miedź, potas i wapń, a także beta-karoten i fitosterole.

Jagody acai są wyjątkowo bogate w przeciwutleniacze, a konkretnie w polifenole, które chronią organizm przed wieloma groźnymi dla zdrowia i życia chorobami, przede wszystkim przed nowotworami, oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego (głównie przed miażdżycą, a więc tym samym przed zawałem serca i udarem mózgu) i układu nerwowego (głównie przed chorobą Alzhaimera i Parkinsona), a także przed cukrzycą, a więc zapobiegają rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne. Antyoksydanty słyną jednak głównie z tego, że spowalniają procesy starzenia się organizmu, chroniąc m.in. przed chorobami oczu (głównie degeneracją plamki żółtej i tzw. kurzą ślepotą) i zapobiegając starzeniu się skóry, pozwalając na dłużej zachować młodość. Jagody acai są również bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (w skrócie NNKT), w tym w kwasy omega-3 i omega-6, które jak już wspomniano (przy omawianiu awokado), są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jagody acai to ponadto bogactwo błonnika pokarmowego (aż 14 g błonnika w 100 g owoców), który choć nie jest trawiony, ani wchłaniany przez układ pokarmowy i nie dostarcza żadnych składników odżywczych, to jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego układu pokarmowego i pośrednio dla zdrowia całego organizmu. Błonnik przechodząc przez układ pokarmowy, nie tylko usprawnia jego pracę, ale też usuwa z niego zbędne, niestrawione resztki pokarmowe, oraz oczyszcza organizm z toksyn i innych szkodliwych substancji, a także pomaga zapobiegać zaparciom – uwalnia zatem organizm od nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych, przy okazji zapewniając dłuższe uczucie sytości, oraz ograniczając wchłanianie tłuszczu, a tym samym pomagając utrzymać prawidłową wagę.

Maca

Maca jest korzeniem pewnej południowoamerykańskiej rośliny, rosnącej w najwyższych partiach Andów już od ponad 2000 lat, a od setek lat stanowiącej jeden z podstawowych elementów diety w krajach Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie wykorzystywana jest także jako naturalny środek leczniczy. Duża popularność maki związana jest z bogactwem składników odżywczych, oraz substancji mających istotny wpływ na organizm i ogólne zdrowie – jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, oraz niezbędnych aminokwasów, a także witamin i minerałów, oraz wielu innych substancji. Maca jest źródłem następujących witamin: z grupy B, C, E, PP (niacyny), oraz minerałów: cynku, manganu, miedzi, potasu, wapnia i żelaza – szczególnie witaminy C, oraz potasu i wapnia.

Maca słynie głównie z tego, że zwiększa wytrzymałość, zapewnia energię, oraz wzmacnia organizm, w związku z czym poleca się ją osobom prowadzących aktywny tryb życia, wymagający intensywnego wysiłku fizycznego lub umysłowego. Zawiera także substancje przypominające w działaniu sterydy anaboliczne, w związku z czym stymuluje przyrost masy mięśniowej i zwiększa wytrzymałość wysiłkową, nie powodując przy tym niebezpiecznych skutków ubocznych – zatem odgrywa istotną rolę w diecie sportowców, szczególnie kulturystów. Maca znana jest również z tego, że jest jednym z najsilniejszych na świecie adaptogenów, bowiem w zależności od aktualnych potrzeb dostosowuje i usprawnia organizm, oraz uodparnia go. Ponadto, maca jest bardzo pomocna w leczeniu zaburzeń hormonalnych, bowiem stymuluje pracę podwzgórza i przysadki mózgowej, czyli organów odpowiedzialnych za regulację pozostałych gruczołów, czyli tarczycy, trzustki, nadnerczy, jajników i jąder – w związku z tym, wywiera bardzo korzystny wpływ na libido i poprawia sprawność seksualną u mężczyzn, zaś u kobiet zwiększa płodność i poprawia funkcje rozrodcze, oraz zmniejsza objawy menopauzy.

Co ciekawe, NASA wpisała to super warzywo na listę żywności przeznaczonej dla kosmonautów – co jest chyba najbardziej przekonującym argumentem przemawiającym za tą cudowną rośliną.

Nasiona kakaowca

kakaowiec

Podobno Majowie i Aztekowie cenili nasiona kakaowca bardziej niż złoto – teraz już wiadomo dlaczego. Proszek z ziaren kakaowca, czyli surowe kakao jest bowiem prawdziwą bombą przeciwutleniaczy (których prozdrowotne właściwości omówiono przy jagodach acai), szczególnie flawonoidów, których jest największym źródłem na świecie – w tych nasionach jest 14 razy więcej flawonoidów, niż w czerwonym winie, oraz aż 21 razy więcej, niż w zielonej herbacie. Zawiera także mnóstwo substancji zwiększających wydzielanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia, który jest odpowiedzialny za poczucie satysfakcji, przyjemne pobudzenie i odczuwanie przyjemności. Nasiona kakaowca są również bogatym źródłem witamin: A, z grupy B, C, E, PP (niacyny), kwasu foliowego i pantotenowego, oraz prawie wszystkich najważniejszych dla organizmu minerałów: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, selenu, wapnia i żelaza – w największej ilości witaminy C, oraz cynku, fosforu, magnezu, miedzi i żelaza.

W pełni wartościowym źródłem tych wszystkich dobroczynnych dla organizmu składników są jedynie nieprzetworzone ziarna kakaowca w swojej naturalnej postaci, ewentualnie rozdrobnione lub w proszku, czy też w postaci masła kakaowego – natomiast powszechnie dostępne kakao (to w proszku i to wchodzące w skład czekolad) jest zazwyczaj poddawane obróbce termicznej, co pozbawia go sporej części przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, a tym samym wielu dobroczynnych właściwości – należy jednak zaznaczyć, że nie wszystkich, bowiem kakao nawet po obróbce jest wyjątkowo zdrowe. Najlepszym źródłem nasion kakaowca w Polsce są gorzkie czekolady, szczególnie te o wysokiej zawartości kakao (powyżej 70 proc.).

Quinoa, czyli komosa ryżowa

Quinoa

Quinoa, czyli komosa ryżowa, ze względu na niezwykłe bogactwo wartościowych składników odżywczych, niezbędnych do zachowania zdrowia, urody i sił witalnych, nazywana jest super ziarnem przyszłości. Będąca podstawą diety starożytnych Inków, jest najbogatszym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, oraz błonnika pokarmowego spośród wszystkich uprawianych przez człowieka roślin zbożowych. Komosa ryżowa jest wyjątkowo zdrowa, a przy tym lekkostrawna, pożywna i smaczna – pomimo to, pozostaje praktycznie nieznana, choć powinna się znaleźć w jadłospisie każdej osoby dbającej o swoje zdrowie i ciało. W odróżnieniu od ziaren wielu innych zbóż, quinoa jest bezglutenowa, oraz ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że jest idealnym rozwiązaniem dla osób na diecie bezglutenowej i z alergią na gluten, oraz dla chorych na cukrzycę.

Ziarna komosy ryżowej cechują się dużą zawartością witamin: z grupy B, E, PP (niacyny) i kwasu foliowego, oraz minerałów: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, selenu, wapnia i żelaza, a także: białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy. Komosa jest szczególnie bogata w wapń, którego jest ponad 2 razy więcej, niż w pozostałych ziarnach zbóż, a który jest niezbędny dla utrzymania prawidłowej struktury kości i zębów. W komosie jest również ponad 2 razy więcej błonnika pokarmowego (7 g błonnika w 100 g ziaren), niż w innych ziarnach zbóż, a który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego układu pokarmowego i pośrednio dla zdrowia całego organizmu.

Komosa ryżowa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, co znaczy, że posiada wszystkie niezbędne organizmowi aminokwasy i to w odpowiednich proporcjach, w związku z czym jej ziarna stanowią najlepsze źródło białka spośród wszystkich zbóż. Komosa ryżowa jest także bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (w skrócie NNKT), które jak już wspomniano (przy omawianiu awokado), są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Komosa ryżowa ma również wysokie stężenie kilku przeciwutleniaczy, które jak już wspomniano (przy omawianiu jagód acai), chronią organizm przed wieloma groźnymi dla zdrowia i życia chorobami.

Spirulina

Spirulina

Spirulina to niebiesko-zielona, mikroskopijna alga w kształcie spirali – jest to wyjątkowo bogate skupisko najważniejszych składników odżywczych i prozdrowotnych substancji – nie ma na świecie innego owocu, warzywa, ziarna, czy też produktu spożywczego, który byłby bogatszym źródłem substancji odżywczych, niż ten niepozorny glon. Spirulina jest najbardziej skoncentrowanym źródłem wysokowartościowego białka na świecie, oraz najlepiej przyswajalnym białkiem w przyrodzie – w związku z tym, nazywana jest „zielonym mięsem”. Spirulina zawiera ponadto prawie wszystkie aminokwasy (18 z 22), w tym wszystkie niezbędne (8 z 8), których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, a które są konieczne do prawidłowej produkcji białka w organizmie. Spirulina ma także wyjątkowo wysokie stężenie rzadkiego i bardzo ważnego dla organizmu kwasu gamma-linolenowego (GLA), który występuje w największej ilości w mleku matki – w związku z tym, alga ta jest określna też jako „mleko matki ziemi”. Co ciekawe, spirulina jest jedną z najstarszych form życia na Ziemi – ma ponad 2,5 mld lat.

Spirulina jest również wyjątkowo bogatym źródłem wszystkich najważniejszych witamin: A, wszystkich z grupy B, C, D, E, K, PP (niacyny), kwasu foliowego i pantotenowego, oraz wszystkich najważniejszych minerałów: chromu, cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, selenu, sodu, wapnia i żelaza, a także beta-karotenu – a szczególnie witamin: B1, B2, PP i kwasu pantotenowego, oraz minerałów: magnezu, manganu, sodu i żelaza. Zaledwie 6 g spiruliny zawiera tyle beta-karotenu, co aż 550 jabłek, 39 marchewek lub 28 szklanek mleka – beta-karoten znany jest z tego, że przedłuża życie i wzmacnia system odpornościowy. Należy dodać, że spirulina jest w zasadzie suplementem i nie powinna być traktowana jako samodzielny posiłek.

Przeczytaj również artykuły pt. najzdrowsze warzywa oraz najzdrowsze owoce

Sprawdź Total Shape, aby dowiedzieć się jak utrzymać dobrą formę.