Czy masz przegląd, które owoce i warzywa są znane z obniżania ciśnienia krwi, ochrony prostaty lub zwiększania popędu seksualnego? Wiesz o tym już bardzo dobrze, ale jest wiele dobrych powodów, dla których powinniśmy codziennie jeść więcej owoców i warzyw. Tutaj dowiesz się, jakie są najzdrowsze warzywa i owoce oraz dlaczego warto jeść paprykę, brokuły, pomidory, awokado, banany i pomarańcze.
Papryka: królowa witaminy C.
W skrócie: czy wiesz, że papryka jest pełna witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy? Z naukowego punktu widzenia: wystarczy pięć krążków papryki, aby pokryć całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. To czerwona papryka zawiera najwięcej witaminy C, w rzeczywistości zawiera ponad trzy razy więcej witaminy C niż pomarańcza.
Witamina C pełni kilka ważnych funkcji w naszym organizmie. Witamina C jest niezbędna dla nas, ludzi i pełni wiele ważnych zadań w naszym organizmie.
Przyczynia się do budowy i utrzymania tkanki łącznej w organizmie, jest niezbędna do dobrego gojenia się ran oraz zwiększa wchłanianie żelaza z jelita. Wiemy również, że witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego.
Czy należysz do osób, które zażywają ogromne dawki witaminy C, aby przełamać przeziębienie? Przeprowadzono wiele badań naukowych na ten temat, ale nikt nie był w stanie potwierdzić, że mega dawki witaminy C mogą wyleczyć przeziębienie.
Z drugiej strony widzimy, że codzienne zapotrzebowanie na witaminę C jest ważne dla układu odpornościowego i że może to spowodować, że przeziębienie będzie trwać trochę krócej.
Papryka jest na samym szczycie, jeśli chodzi o zawartość naturalnej witaminy C, co jest dodatkowym powodem do codziennego jej spożywania.
Brokuły: pożywny superbohater.
Krótko mówiąc: brokuły to super warzywo, pełne witamin. Z naukowego punktu widzenia: Brokuły to jedne z najbardziej pożywnych warzyw, jakie mamy. Jest bogaty w kwas foliowy, błonnik, witaminę C, przeciwutleniacze i inne korzystne substancje roślinne, które wzmacniają układ odpornościowy, zmniejszają ryzyko raka i chronią przed wrzodami żołądka. W rzeczywistości brokuły zawierają więcej witaminy C niż pomarańcza.
Brokuły są łatwe w przygotowaniu i mają wiele zastosowań. Smakują równie pysznie na parze w klasyczny sposób, jak pieczone w piekarniku, smażone czy z woka, w zupach, przecierach i zapiekankach czy surowo w sałatkach.
Pomidor: fantastyczny obrońca.
W skrócie: czy wiesz, że pomidory mają wysoką zawartość likopenu będącego przeciwutleniaczem, który znacznie zmniejsza ryzyko raka prostaty?
Z naukowego punktu widzenia: Badania pokazują, że szczególnie jedno warzywo może być wyjątkowo zdrowe dla mężczyzn. Okazuje się, że mężczyźni, którzy jedzą dużo pomidorów, mają znacznie mniejsze ryzyko zachorowania na raka prostaty niż ci, którzy nie jedzą pomidorów.
Rak prostaty jest najczęstszą postacią raka u mężczyzn, ale na szczęście ma duży potencjał profilaktyczny. Wiek, dziedziczność, waga, hormony, dieta i inne czynniki związane ze stylem życia mogą być ważne.
Wykazano, że dieta bogata w warzywa, owoce, jagody, produkty pełnoziarniste i ryby oraz ograniczone ilości czerwonego mięsa, soli i dodatku cukru zmniejszają ryzyko kilku nowotworów. A jeśli chodzi o raka prostaty, pomidor wydaje się być w szczególnej pozycji.
Powodem wydaje się być to, że pomidor jest fantastycznym źródłem jednego z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy w przyrodzie – likopenu. Okazuje się również, że gotowane pomidory zapewniają taką samą ochronę jak świeże pomidory, więc nie krępuj się przyrządzać pysznych sosów pomidorowych, które długo gotują się na wolnym ogniu.
Sos pomidorowy z dobrą oliwą, ziołami i czosnkiem dobrze komponuje się z warzywami w ratatouille, jak z makaronem, pizzą, a także jako baza do zup i gulaszu.
Awokado: więcej niż piątkowa przyjemność.
W skrócie: Awokado jest znane z tego, że zwiększa popęd seksualny. Współczesna nauka nie była w stanie tego udowodnić, więc najlepiej jest przetestować to samemu.
Z naukowego punktu widzenia: to, czy awokado zwiększa popęd seksualny, zostało mało zbadane, ale wiemy na pewno, że awokado może pochwalić się kategorią naturalnych super jedzenia. Wykazano, że regularne spożywanie awokado obniża niebezpieczny cholesterol (cholesterol LDL) i zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Banan: dobry na ciśnienie krwi.
W skrócie: czy wiesz, że banany zawierają dużo potasu, który neutralizuje działanie sodu i soli? Pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Z naukowego punktu widzenia: u coraz większej liczby osób diagnozuje się nadciśnienie, a leki na nadciśnienie są na szczycie sprzedaży. Wysokie ciśnienie krwi wraz z wysokim poziomem cholesterolu to najważniejsze czynniki ryzyka chorób układu krążenia.
Wykonując kilka małych, prostych kroków, możesz samodzielnie obniżyć ciśnienie o kilka jednostek. Dieta z dużą ilością owoców i warzyw, a także niskotłuszczowymi produktami mlecznymi, niską zawartością soli i tłuszczów nasyconych to najlepsza dieta na obniżenie ciśnienia krwi.
Taka dieta dostarcza dużo potasu, wapnia i magnezu, które są ważne dla obniżenia ciśnienia krwi. W szczególności wydaje się, że zmniejszone spożycie sodu i zwiększone spożycie potasu są ważne w obniżaniu ciśnienia krwi.
Razem z awokado, fasolą, soczewicą, szpinakiem i suszonymi owocami banan zajmuje czołowe miejsce pod względem zawartości potasu.
Pomarańcze: nie tylko cytrusowe orzeźwienie.
Krótko mówiąc: jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i jest ważnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed szkodliwymi substancjami.
Z naukowego punktu widzenia: pomarańcze są zarówno niesamowicie dobre, jak i niezwykle zdrowe. Są bogate w witaminy C i bogate w kwas foliowy, błonnik i przeciwutleniacze.
Jeśli zjesz jedną pomarańczę, pokrywasz całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Ta rozpuszczalna w wodzie witamina jest również nazywana kwasem askorbinowym i jest absolutnie niezbędna do gojenia się ran, utrzymania tkanki łącznej i podporowej w organizmie oraz wchłaniania żelaza z jelita. Witamina C jest również ważna dla układu odpornościowego i jest ważnym przeciwutleniaczem.