Naturalne spalacze tłuszczu, po które warto sięgać

Naturalne spalacze tłuszczu występujące w naturze to często powszechnie stosowane produkty, o których właściwościach niewiele osób ma świadomość. Nie są one drogie, a pozwalają w odczuwalny sposób wpłynąć na losy diety redukcyjnej.

Stosowanie naturalnych spalaczy ma wiele zalet. Najważniejsza to świadomość tego, co spożywamy. Składy gotowych suplementów nie zawsze są takie, jak wskazują to etykiety.

Naturalne spalacze tłuszczu to samo zdrowie. Nie zawierają one żadnych podejrzanych substancji, które mogą negatywnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu.

Poznaj 4 najmocniejsze naturalne spalacze tłuszczu, których działanie potwierdzają liczne badania!

1. Kapsaicyna

Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny, który na pewno bardzo dobrze znasz, choć nazwa wielu osobom może nic nie mówić. Ta substancja odpowiada za, chociażby ostry smak papryczki chili.

Jest rozpuszczalna w alkoholu i tłuszczach – właśnie z tego powodu wiele osób sięga po mleko, by zmniejszyć efekt „palenia”.

Przyjmowana w niewielkich ilościach wcale nie musi być pikantna. Co więcej, wykazuje szereg zdrowotnych właściwości, a nawet zostało udowodnione, że może wspomagać proces odchudzania.

Działanie: Kapsaicyna przede wszystkim przyspiesza metabolizm, co ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto zwiększa produkcję ciepła dzięki stymulowaniu produkcji adrenaliny i dopaminy. Może także zmniejszyć apetyt.

Co istotne jednorazowe zastosowanie kapsaicyny wcale nie zwiększa temperatury organizmu, a wręcz przeciwnie obniża ją i spowalnia metabolizm. Aby uzyskać oczekiwany efekt, należy stosować kapsaicycę regularnie. Idealną metodą są suplementy diety jak na przykład spalacze tłuszczu.

Regularne stosowanie kapsaicyny może w ciągu 12 tygodni zredukować tkankę tłuszczową o nawet 6%, co wynika z badań przeprowadzonych przez biomedcentral.com.

Źródło kapsaicyny: ostre papryczki (chili, pepperoni, jalapeno, piri-piri, habanero), pieprz kajeński, sosy pieprzowe (np. tabasco).

piperyna

2. Piperyna

Piperyna jest składnikiem czarnego pieprzu, który odpowiada za jego ostry smak.

Podobnie jak kapsaicyna wykazuje wiele zdrowotnych właściwości, ale to wspomaganie odchudzania cieszy się największą popularnością.

Należy do grupy termogeników, czyli naturalnych spalaczy tłuszczu, które zwiększają temperaturę organizmu.

Działanie: Piperyna sprawia, że możliwe jest spalanie większej ilości kalorii. Ponadto wspomaga trawienie i reguluje metabolizm.

Badania sugerują, że piperyna ma potencjalne działanie redukujące tłuszcz i obniżające poziom lipidów, bez zmiany apetytu pokarmowego. To pokazuje, że jest rzeczywiście dobrym naturalnym spalaczem tłuszczu.

Na szczególną uwagę zasługuje specjalna formuła BioPerine, czyli piperyna pozbawiona związków chemicznych wykorzystywanych do uprawy roślin. W porównaniu do konwencjonalnej postaci ma lepsze wchłanianie, co również skutkuje lepszym wchłanianiem innych składników odżywczych. Ponadto BioPerine zawiera więcej piperyny niż standardowy ekstrakt z czarnego pieprzu.

Źródło piperyny: czarny pieprz.

kofeina

3. Kofeina

W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć kofeiny, którą większość Polek i Polaków doskonale zna.

Każdego dnia „stawia na nogi” wiele osób na całym świecie.

Wykazuje wiele zdrowotnych właściwości, ale czy wiesz, że może również wspomóc odchudzanie?

Działanie: Kofeina pobudza korę mózgową, co skutkuje poprawą efektywności myślenia, a także zmniejszeniem zmęczenia psychicznego i fizycznego.

Działanie pobudzające kawy pozwala wytrwać w czasie bardzo intensywnych ćwiczeń, a także może poprawić stan psychiczny u osób stosujących niskokaloryczne diety redukcyjne.

Kofeina przyspiesza metabolizm, ale nie warto przesadzać ze zbyt częstym jej piciem, ponieważ podwyższony stały poziom metabolizmu może prowadzić do zaburzeń pamięci i snu.

Ponadto kofeina powyżej 300 mg na dobę działa termogenicznie, co z całą pewnością może wspomóc spalanie tkanki tłuszczowej podczas wysiłku fizycznego.

Nadużywanie kawy nie sprawi, że kilogramy nagle zaczną szybciej znikać. Bardziej efektywne jest spożywanie kofeiny w formie suplementów, ponieważ wchłania się w większych ilościach.

Źródło kofeiny: kawa, guarana, zielona herbata, yerba mate, cola acuminata.

olej kokosowy

4. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (mct)

Zdecydowana większość pożywienia, z którą codziennie mamy do czynienia zawiera tłuszcze, które niejednej osobie potrafią dać nieźle w kość.

MCT jest wyjątkiem. Te kwasy tłuszczowe są błyskawicznie wchłaniane do krwiobiegu. Nie zwiększają ryzyka wystąpienia wielu chorób. Wykorzystują zaledwie połowę tlenu wykorzystywanego przez długołańcuchowe kwasy tłuszczowe.

Działanie: dodają mnóstwo energii, poprawiają regenerację, hamują apetyt, przyspieszają metabolizm, ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej.

Jednym z najpopularniejszych sposobów stosowania mct jest picie kawy kuloodpornej. Połączenie kofeiny i oleju kokosowego (najlepsze źródło mct) może okazać się idealnym połączeniem.

Więszkość osób zaczyna dzień od kawy więc dlaczego by nie połączyć jej z olejem mct? Takie połączenie skutecznie zwiększa energię i hamuje apetyt na długi czas. Ponadto świetnie przyspiesza metabolizm.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe można wykorzystać także w połączeniu z sałatkami czy ryżem, a także może stanowić substytut standardowego oleju roślinnego, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać olej kokosowy do smażenia i pieczenia.

Źródło MCT: olej kokosowy (< 60%), olej palmowy (< 50%), nabiał (10-12%).