Jedną z najbardziej uciążliwych alergii pokarmowych jest alergia na mleko krowie. Mleko krowie wykorzystywane jest do produkcji wielu produktów między innymi pieczywa, płatków, a czasem nawet wędliny. Objawy alergii są często bardzo silne i w takim wypadku należy jak najszybciej odstawić krowie mleko. Przetwory mleczne są uważane za niezwykle wartościowe ze względu na zawartość mleka krowiego. Mleko to zawiera wiele wartości odżywczych: wapń oraz białko, poprawia smak i konsystencję wielu produktów.
W naszym kraju produktów z zawartością mleka krowiego jest zdecydowana większość. Jednak jak się okazuje składniki mleka mogą być przyczyną nietolerancji pokarmowej oraz alergii na mleko. Czym jednak różni się uczulenie na mleko od nietolerancji? Nietolerancja dotyczy laktozy, czyli cukru mlekowego. Objawy nietolerancji mleka krowiego są związane z nieprawidłowym trawieniem cukrów. Zaburzenie to powoduje, że nasz organizm nie rozkłada laktozy na cukry proste. Nietolerancja może objawiać się bólami brzucha, wzdęciami, biegunkami oraz uczuciami pełności. Uczulenie na mleko krowie jest związane z nieprawidłową odpowiedzią naszego układu immunologicznego na białka, które zawarte są w mleku.