Witamina B1, czyli tiamina, jest witaminą, która rozpuszcza się w tłuszczach. Organizm potrzebuje jej do przeprowadzania wielu ważnych dla życia procesów. Jej niedobór prowadzi do wystąpienia nieprzyjemnych objawów oraz chorób. Zobacz, jaka jest rola witaminy B1.
Witamina B1 w organizmie
Witamina B1 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bez niej niemożliwe byłoby przeprowadzanie procesów, które są potrzebne do życia. Mowa przede wszystkim o jej udziale w:
- syntezie nukleotydów,
- oddychaniu tkankowym,
- wydzielaniu niektórych hormonów,
- przemianach węglowodanów.
Witamina B1 wspiera działanie układu nerwowego oraz układu krążenia. Może także stymulować układ odpornościowy do walki z patogenami. Nie brakuje doniesień o jej właściwościach antyoksydacyjnych.
Jakie jest zapotrzebowanie na witaminę B1?
Zapotrzebowanie na witaminę B1 zmienia się wraz z wiekiem. Wynosi ono:
- dzieci do 3. roku życia: 0,5 mg
- dzieci do 6. roku życia: 0,6 mg
- dzieci do 9. roku życia: 0,9 mg
- młodzież: 1,1 mg
- dorosłe kobiety: 1,1 mg
- dorośli mężczyźni: 1,2 mg
Większe zapotrzebowanie na witaminę B1 ma miejsce w ciąży (wynosi ono 1,4 mg na dobę) oraz w okresie karmienia piersią (wynosi ono 1,5 mg na dobę).
Czym grozi niedobór witaminy B1?
Niekiedy zdarzają się niedobory witaminy B1. Konieczne jest ich leczenie, ponieważ mają one negatywne skutki dla zdrowia. Są również przyczyną występowania nieprzyjemnych dolegliwości. Objawy niedoboru tiaminy to m.in.:
- zaburzenia koncentracji i pamięci,
- zaburzenia nastroju i depresja,
- zmęczenie i ogólne osłabienie,
- obrzęki kończyn,
- przyspieszone bicie serca,
- powiększenie mięśnia sercowego,
- niewydolność krążenia,
- nudności i wymioty,
- biegunka,
- utrata apetytu,
- zmniejszenie masy ciała,
- oczopląs,
- choroba beri-beri (zaburzenia ze strony układu nerwowego i mięśni)
Na niedobór witaminy B1 są szczególnie narażeni seniorzy, a także osoby, które nieodpowiednio się odżywiają. Niski poziom tiaminy zagraża w przypadku intensywnego wysiłku fizycznego oraz przy długotrwałym stresie. Czynnikiem ryzyka wystąpienia nieprawidłowości jest również nadużywanie alkoholu.
Skąd czerpać witaminę B1?
Witaminę B1 należy dostarczać organizmowi wraz z pokarmem. Jej bogatym źródłem jest mięso – szczególnie wieprzowina. Dużą ilość zawierają również rośliny strączkowe, soczewica czerwona, soja, śledzie, łosoś, makrela, a także świeże warzywa i owoce (zwłaszcza jabłka, brzoskwinie, banany, maliny). Do diety warto włączyć także produkty zbożowe:
- kaszę gryczaną,
- chleb żytni,
- chleb razowy,
- chleb graham,
- ryż,
- płatki owsiane,
- otręby pszenne,
- kaszę jaglaną,
- kaszę jęczmienną.
Nie można zapomnieć o orzechach i nasionach słonecznika, a także o nabiale (jogurty naturalne, sery dojrzewające, mleko). W razie potrzeby można sięgnąć po suplementy diety. Pozwolą one uzupełnić niedobory, a tym samym uniknąć nieprzyjemnych objawów. Należy jednak pamiętać, że nie mogą one zastąpić odpowiednio dopasowanej i zbilansowanej diety. To pożywienie powinno być głównym źródłem wszystkich witamin i pierwiastków.