Witamina B1 (tiamina) – co to jest? Występowanie, niedobór, nadmiar w organizmie czym grozi?

Witamina B1 to inaczej tiamina, czyli witamina z grupy B, która rozpuszcza się w wodzie, dla organizmu oznacza to, że powinna być ona regularnie przyjmowana z pożywieniem, ponieważ nie magazynujemy jej a wydalamy razem z potem i moczem.

Jest nazywana „witaminą radości” lub „witaminą nastroju”, ponieważ wspomaga działanie choliny a więc przyczynia się do stanu odprężenia i łagodzi stres.

Witamina B1 ma polską historię, gdyż to polski wybitny naukowiec Kazimierz Funk w 1911r. wyodrębnił ją z ryżu. Nadał jej wtedy nazwę „witamina” z łacińskiego vita- życie i amina- związek chemiczny zawierający grupę aminową. Przyczyniło się to, do leczenia choroby beri-beri, która wówczas była groźną i nieuleczaną chorobą. Witamina B1 jest także pomocna w leczeniu choroby morskiej i półpaśca.

Tiamina jest bardzo ważna dla naszego organizmu, przede wszystkim dlatego, że bez niej prawidłowe działanie układu nerwowego człowieka byłoby niemożliwe.
Poza tym spełnia także wiele innych funkcji w naszym organizmie, wspiera serce, nerki i wątrobę. Wspomaga także proces wzrostu, produkcję czerwonych krwinek a nawet zmniejsza częstotliwość ukąszeń przez komary i inne owady. Bierze również udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek w energię.

Ma także wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu, szczególnie na pamięć i koncentrację. Znajdziemy w niej również wsparcie w dbaniu o urodę, ponieważ pomaga w leczeniu trądziku, łysienia i nadmiernego łojotoku.

Witamina B1 niedobór

Jest to jedna z najbardziej delikatnych witamin, podczas przyrządzania posiłków jej stężenie w produktach spada nawet o kilkadziesiąt procent. Jest wrażliwa zarówno na ciepłą i zimną temperaturę (mrożenie). Jej wchłanianie dodatkowo zmniejszają złe nawyki i używki. Palenie tytoniu, alkohol, kofeina, teina, wysoko kaloryczne posiłki.
Natomiast surowe ryby, skorupiaki i ostrygi zawierają enzym, który przyspiesza jej rozkład.

Poza wyżej wymienionymi czynnikami wpływającymi na obniżone wchłanianie witaminy B1, istnieją też inne grupy ryzyka, u których może wystąpić niedobór tej witaminy. Dotyczy to osób starszych, sportowców, osób po wzmożonym wysiłku fizycznym i umysłowym lub narażonym na długotrwały stres.

Objawami niedoboru witaminy B1 są: utrata apetytu i masy ciała, spadek libido, opuchlizna kończyn lub uczucie mrowienia, wymioty i biegunka, uczucie ciągłego zmęczenia, niedowidzenie, drażliwość, uczucie niepokoju a nawet depresja. Jeśli zauważymy u siebie te objawy należy wybrać się do lekarza, żeby zdiagnozować ewentualny niedobór tiaminy. Warto też włączyć do swojej diety produkty zawierające dużą dawkę tej witaminy, jej długotrwały niedobór może powodować chorobę beri-beri.

Witamina B1 występowanie

Najwięcej witaminy B1 znajdziemy w czerwonej soczewicy, nasionach słonecznika i zarodkach pszennych, jak również produktach zbożowych, przede wszystkim; chleb graham lub razowy. W następnej kolejności możemy jej szukać w mięsie, szczególnie wieprzowym, kaszy gryczanej i jaglanej, otrębach pszennych, fasoli i grochu. W mniejszych ilościach zawiera ją również mleko, jogurty, sery twarogowe, jabłka, maliny, arbuz i banany.

Witamina B1 nadmiar

Nie stwierdzono szkodliwości nadmiaru witaminy B1 w organizmie, ponieważ jest on samoczynnie usuwany przez organizm. W przypadku przyjmowania tiaminy w dawkach przekraczających dzienne zapotrzebowanie następuje zahamowanie jej przyswajania.
Istnieje możliwość przedawkowania tiaminy poprzez przyjmowanie jej w zastrzykach lub dużej ilości w postaci suplementów, w takim przypadku może nastąpić duszność, obrzęk krtani, nadmierna potliwość, drżenie mięśni i mdłości. W przypadku przyjęcia ogromnej dawki tiaminy może wystąpić reakcja alergiczna, skutkująca nawet śmiercią.

Każdy chce zachować zdrowie, urodę i dobre samopoczucie jak najdłużej. Najprostszym rozwiązaniem jest zaspokajanie dziennego zapotrzebowania na witaminy. Aby temu sprostać wystarczy odżywiać się zdrowo i różnorodnie, wtedy nie powinniśmy się martwić, że brakuje nam jakiś ważnych składników odżywczych a nasz organizm odwdzięczy nam się codzienną energią i witalnością.