Witamina B2 (ryboflawina) – co to jest? Występowanie, niedobór, nadmiar w organizmie czym grozi?

Witamina B2 czyli ryboflawina należy do rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B i pełni szereg funkcji w naszym organizmie. Nie jest produkowana przez nasz organizm, więc musimy dostarczać ją wraz z pożywieniem.
Jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, między innymi za powstawanie serotoniny, w związku z czym ma działanie przeciwstresowe a także przeciwdziała depresji.
Wpływa też na wzrok, pomagając w zachowaniu ostrości widzenia i adaptacji oka do natężenia światła, uczestniczy w transporcie tlenu w soczewce oka, jak również chroni przed zaćmą.
Współdziałając z witaminą A, wpływa na błony śluzowe i drogi oddechowe.
Wspiera regenerację tkanek, działa korzystnie przy zabliźnianiu się ran.

E101 to żółty barwnik dodawany do żywności, czyli właśnie ryboflawina.
Witamina B2 zabarwia także mocz na jaskrawożółty kolor, szczególnie w czasie zażywania jej, jako suplementu.

Gotowanie nie wpływa na zawartość ryboflawiny, o ile nie stworzymy środowiska zasadowego (dodawanie sody). Jest jednak podatna na światło i promieniowanie UV, dlatego aby zapobiec utracie witaminy B2 w produktach, należy nie wystawiać ich na ostre światło słoneczne ani nie przechowywać w foliowych torebkach i innych tego typu opakowaniach.

Witamina B2 niedobór

Objawami niedoboru ryboflawiny mogą być pękające usta, zajady, osłabiona koncentracją, zawroty głowy, u kobiet z kolei swędzenie w okolicach ujścia pochwy, które prawdopodobnie świadczy o infekcji.
Objawy te nie są charakterystyczne i bardzo łatwo je zbagatelizować, jednak o niedobór witaminy B2 jest trudno, gdyż znajduje się ona w bardzo wielu produktach.
Jeśli więc występuje niedobór witaminy B2, niemalże pewne jest, że organizm ma niedobory także innych, ważnych witamin. W razie konieczności suplementacji należy pamiętać, że ryboflawina słabo przyswaja się dostarczana w tabletkach na czczo.

Witamina B2 nadmiar

Podobnie jak w przypadku niedoboru, przedawkowanie ryboflawiny jest rzadko spotykane, gdyż jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, więc jej nadmiar jest wydalany z organizmu wraz z moczem. Jeśli jednak zauważymy u siebie ciemny mocz, biegunkę i wymioty, może to oznaczać przedawkowanie witaminy B2.

Witamina B2 występowanie

Witaminę B2 znajdziemy w mięsie i wędlinach (wieprz i drób), mleku i jego przetworach, fasoli, grochu, ziemniakach, szpinaku, bananach, morelach, brokułach, grzybach, migdałach, rybach, nasionach słonecznika, dyni i sezamu a także jajkach.
Przyjmuje się, że w Polsce największą zawartość ryboflawiny przyjmujemy właśnie z mleka i jego przetworów ( kefiru, serów twarogowych i dojrzewających, jogurtów, maślanki).

Ryboflawina a kosmetyki

Witamina B2 nie ma tak cudownych właściwości wspierających ładny wygląd, jak inne witaminy z grupy B, jednak także jest stosowana w kosmetykach.
W składzie występuje wraz z innymi witaminami, stosowana jest głównie w kosmetykach walczących z problemami trądziku i łamliwych paznokci.
Hamuje także wypadanie włosów i powstawanie zmarszczek.