Witamina B3 – to po prostu niacyna, która jest zaliczana do witamin z grupy B,
czyli witamin, które rozpuszczają się w wodzie. Można też znaleźć ją pod nazwą witamina PP, ponieważ zawiera czynnik przeciwpelagryczny. Pelagra to choroba skóry wywołana właśnie niedoborem witaminy B3.
Niacyna – co to jest?
Organizm człowieka produkuje witaminę PP, jednak w tak niewielkich ilościach, że aby zachować zdrowie należy przyjmować ją wraz z pożywieniem.
Jest to witamina niezbędna do życia, ponieważ odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, uczestniczy w metabolizmie białek, tłuszczy i węglowodanów, reguluje wytwarzanie hormonów płciowych, hamuje toksyczne działanie leków i związków chemicznych, reguluje poziom cholesterolu, dba o włosy i skórę, pomaga w walce z migreną, miażdżycą, trądzikiem a naukowcy próbują dowieść, że działa także antydepresyjnie, leczy stany lękowe i dodaje pewności siebie.
Jest to najtrwalsza witamina z grupy B, w przeciwieństwie do innych witamin z tej grupy, jest prawie całkowicie odporna na temperaturę i promienie UV i choć zawiera w sobie kwas nikotynowy, nie ma nic wspólnego z nikotyną znaną z papierosów.
Witamina B3 – niedobór
Niedobór witaminy B3 w organizmie zdarza się w szczególności w krajach rozwijających się, u osób z niedożywieniem, chorobą alkoholową lub u osób, u których wchłanianie jest zaburzone. Nie wystarczająca ilość niacyny powoduje poważną chorobę zwaną pelagrą, nieleczona prowadzi do śmierci.
Zauważono też związek pomiędzy brakiem niacyny w organizmie a zaburzeniami psychicznymi.
Pierwszymi objawami małego niedoboru witaminy PP, jest zwolnienie metabolizmu, co powoduje zmniejszenie tolerancji na zimno, zaczerwieniona i szorstka skóra, powstające otarcia, szczególnie w miejscach narażonych na promienie słoneczne.
Witaminy B3 – nadmiar
Przyjęcie zbyt dużej dawki witaminy PP może prowadzić do arytmii, hiperglikemii, swędzenia skóry, wysypki, mdłości i bólów brzucha. Pozyskiwanie witaminy B3, tylko z pożywienia nie prowadzi do jej przedawkowania, uważać jednak należy przy jej suplementacji.
Witamina B3 – występowanie
Niacynę znajdziemy przede wszystkim w mięsie i rybach. Szczególnie w piersi z kurczaka i wątróbce (wieprzowa, wołowa, drobiowa), orzechach arachidowych, migdałach, zarodkach i otrębach pszennych, pieczywie, makaronach, kaszach i ryżach a także bananach, kiwi, morelach, jabłkach, pomarańczach, truskawkach, białej kapuście, brokułach, brukselkach, marchwi, cebuli i ziemniakach.
Jej niewielkie ilości znajdziemy również w herbacie i kawie a także w wielu innych produktach.
Witamina B3, zwana także niacyną i witaminą PP, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zarówno jej niedobór jak i nadmiar są bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Dlatego też, nie powinna być przyjmowana w postaci suplementów bez nadzoru lekarza. Na szczęście lista produktów, które zawierają tę witaminę jest na tyle długa, że wystarczy racjonalnie się odżywiać aby dostarczać jej do organizmu w odpowiednich dawkach bez potrzeby suplementacji. A dzięki temu cieszyć się zdrowiem zarówno fizycznym, jak i psychicznym.
Witamina B3 w kosmetykach
Jeśli szukamy witaminy B3 w kosmetykach, w składzie należy szukać takich nazw jak; niacyna, nikotynamid lub niacynamid.
Stosowana bezpośrednio na skórę, może wnikać głębiej, co pomaga w walce na przykład z trądzikiem czy stanami zapalnymi. Dodatkowo niacyna stymuluje produkcję kolagenu i syntezę kwasu hialuronowego, co powoduje, że skóra staje się bardziej jędrna i elastyczna. Hamuje także powstawanie wolnych rodników, uchroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi, promieniami UV. Zmniejsza przebarwienia i zapobiega powstawaniu nowych, jak również zwęża pory.
Aby niacyna mogła mieć wpływ na wygląd naszej skóry, jej stężenie w kosmetykach powinno wynosić przynajmniej 2%. Niestety w większości składów na opakowaniach nie znajdziemy ilości procentowej dodanych składników, więc powinniśmy sugerować się kolejnością występowania. Im dalej w składzie znajdziemy witaminę B3, tym jest jej mniej.