Witamina B5, inaczej kwas pantotenowy, to mieszanina czterech substancji: pantenol, panteina, kwas pantotenowi i koenzym A.
Nazwa kwas pantotenowy wzięła się z greki i oznacza „wszędobylski”, a to dlatego, że jest potrzebny każdej komórce ciała.
Witamina B5 pełni bardzo wiele funkcji w organizmie; walczy z infekcjami produkując przeciwciała, wspiera metabolizm białek, cukrów, tłuszczów i wspiera proces uwalniania energii, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, pokarmowego, sercowo-naczyniowego i wątroby, przyspiesza gojenie się ran, bierze udział w syntezie hormonów i witamin A i D. Bierze udział w regeneracji błon śluzowych i komórek skóry, dba o prawidłową pigmentację włosów i opóźnia proces starzenia, co przyczynia się do późniejszego powstawania zmarszczek i siwienia.
Niedobór witaminy B5 w organizmie
Niedobór witaminy B5 jest niezwykle rzadki ale nie niemożliwy. Szczególnie narażeni na niedobory są sportowcy, alkoholicy, niektóre kobiety stosujące antykoncepcję, osoby żyjące w długotrwałym stresie lub borykające się z chorobami układu pokarmowego i osoby starsze.
Witamina B5 należy do delikatnych witamin, które są wrażliwe na światło i temperaturę, tak więc podczas obróbki termicznej produktów traci swoje stężenie nawet o kilkadziesiąt procent.
Na szczęście jest dostępna w bardzo wielu produktach codziennej diety, więc łatwo jest zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na nią.
Objawami niedoboru kwasu pantotenowego są skurcze nóg, bóle mięśni i stawów, wypadające i osłabione włosy, zmiany skórne, ciągłe uczucie zmęczenia i rozdrażnienia, trudności z nauką, obniżona odporność, problemy ze wzrokiem i snem.
Nadmiar witaminy B5 w organizmie
Witamina B5 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, co oznacza, że jej nadmiar jest samoistnie wydalany z organizmu, jednak przyjmowanie zbyt dużych dawek kwasu pantotenowego może doprowadzić do objawów uczuleniowych i biegunki.
Witamina B5 występowanie – Źródła witaminy B5 w produktach
Witaminę B5 produkuje ludzka flora jelitowa, jednak nie zostało zbadane w jakim stężeniu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie, więc zalecane przyjmowanie kwasu pantotenowego wraz z pożywieniem.
Najwięcej witaminy B5 znajdziemy w drożdżach piwnych i mleczku pszczelim, do tego znajduje się ona w wątróbce, produktach zbożowych, otrębach pszennych, ziemniakach, brokułach, pełnotłustym mleku, serach (nawet brie i camembert), pestkach słonecznika, jajkach, awokado, bananach, pomarańczach, ciemnym ryżu, grzybach i rybach.
Witamina B5 w kosmetyce
Niejedna witamina została doceniona przez świat kosmetyczny, tak samo ma się w to przypadku witaminy B5. Kwas pantotenowy dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, łagodzącym i nawilżającym znajdziemy w wielu maściach, kremach do twarzy i ciała, płynach do demakijażu i kremach po opalaniu. Jest też składnikiem kropli i sprejów do uszu, oczu i nosa, również w preparatach dla dzieci, ponieważ jest dla nich bezpieczny a także w preparatach na podrażnione sutki, przeznaczonych dla matek karmiących. Uczulenie na niego występuje bardzo rzadko.
Kwas pantotenowy przeciwdziała także odwodnieniu skóry, ponieważ zatrzymuje w niej wilgoć, do tego stymuluje wzrost i odnowę komórek. Zmniejsza podrażnienia i zaczerwienienia. Prowitamina B5 sprawia, że włosy stają grube, lśniące i przeciwdziała rozdwajaniu się końcówek, ułatwia także rozczesywanie włosów.
Trwają również badania nad związkiem witaminy B5 a zatrzymaniem lub odwróceniem procesu przedwczesnego siwienia, jak również łagodzenia zmian trądzikowych.