Zdrowie w cenie! Dowiedz się jak dbać o odporność

O odpornościnaszego organizmu zwykle zaczynamy myśleć w sezonie zwiększonej zachorowalności na grypę czy w czasie infekcji. W tym roku ma to szczególne znaczenie z racji rozprzestrzeniającej się epidemii koronawirusa. Ważne jest, aby o odporność organizmu dbać przez cały rok, nie tylko wtedy, gdy obawiamy się wirusa lub przeziębienia. Jak wyrobić sobie zdrowe nawyki, które będą wsparciem dla zdrowia i odporności naszego organizmu każdego dnia?

Dieta prozdrowotna

Choć wielu osobom dieta kojarzy się z odchudzaniem, to w rzeczywistości powinna ona być traktowana jako styl życia, a nie przykry obowiązek, którego celem jest zrzucenie zbędnych kilogramów. Dobrze zbilansowana dieta dla osoby zdrowej zakłada spożywanie wszystkich pokarmów w odpowiednich proporcjach.

Dieta wzmacniająca odporność powinna zakładać równowagę pomiędzy spożywanym białkiem, węglowodanami i tłuszczami. Jeśli chodzi o ten pierwszy składnik, to warto postawić na chude mięso oraz ryby, zwłaszcza te tłuste, jak makrele, sardynki, śledzie, łosoś, które oprócz wysokiej zawartości białka dostarczają również cennych dla zdrowia jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

Wśród węglowodanów powinny znaleźć się kasze, ryż oraz makarony pełnoziarniste. Zrezygnujmy lub ograniczmy cukry proste, które znajdują się w zwykłym makaronie czy białym pieczywie.

Tłuszcze stanowią ważny element diety i nie powinny być pomijane w codziennym jadłospisie. Należy jednak ograniczyć spożycie tłuszczu zwierzęcego na rzecz roślinnego: oleju rzepakowego, lnianego czy oliwy z oliwek. Z umiarem używajmy masła, choć nie powinniśmy całkowicie wykluczać go z diety, gdyż jest ono źródłem ważnych witamin: A, E, D.

Tym, co z pewnością powinno gościć w naszym codziennym jadłospisie w największych ilościach to świeże warzywa i owoce. Nie może wśród nich zabraknąć brokułów, marchewki, selera, sałaty, natki pietruszki, cebuli, czosnku oraz polskich jabłek, cytrusów czy bananów. Warzywa i owoce są doskonałym źródłem witamin i minerałów, a przy tym są lekkostrawną przekąską, po którą możemy sięgnąć w każdej chwili.

Napoje prozdrowotne

W sezonie zwiększonej zachorowalności na grypę czy przeziębienie warto pić ciepłe napoje i zioła, które są źródłem cennych dla zdrowia witamin i polifenoli. Ponadto korzystnie na naszą odporność będzie działało spożywanie płynu z dodatkiem imbiru oraz soku z cytryny. Ważne jest jednak to, w jaki sposób przygotujemy taki napój. Świeży imbir należy posiekać i zagotować w wodzie, aby uwolniły się z niego olejki eteryczne. Następnie gorący płyn przelewamy do dzbanka, czekamy, aż wystygnie do temperatury około 60 stopni, po czym dodajemy sok ze świeżo wyciśniętej cytryny. Taki napój możemy “dosłodzić” miodem.

Warto również na co dzień spożywać naturalny sok z czarnego bzu, malin, dzikiej róży, który możemy dodawać do wody lub pić w czystej postaci, na przykład z kieliszka. Wybierajmy tylko te soki, które pochodzą od sprawdzonych producentów lub, jeśli mamy taką możliwość, przygotowujmy je samodzielnie.

Aktywność fizyczna

Liczne badania naukowe potwierdzają, że umiarkowana aktywność fizyczna każdego dnia korzystnie wpływa na naszą odporność, gdyż stymuluje układ immunologiczny do walki z przeziębieniem i infekcjami. Warto więc każdego dnia zapewnić sobie odpowiednią dawkę ruchu – jogging, trening na siłowni czy ćwiczenia w domu sprawdzą się w tej roli doskonale, jednak tylko wtedy, gdy zaplanujemy tę aktywność w sposób regularny. Dobrym pomysłem będzie więc wykupienie karnetu na siłownię czy zakup stroju oraz obuwia do biegania. Taki wydatek to koszt rzędu 100-300zł, ale raz poniesiony z pewnością zmobilizuje nas do tego, aby ćwiczyć. Jeśli aktualnie nie mamy wolnych środków na zakup karnetu czy stroju sportowego, rozwiązaniem może być szybka pożyczka przez internet w niewielkiej kwocie, którą możemy otrzymać nawet tego samego dnia.

 

Dbanie o odporność powinno być naszym codziennym nawykiem. Jak widać nie wymaga to wprowadzania rewolucyjnych zmian w naszym dotychczasowym życiu, a jedynie delikatnej modyfikacji i bardziej świadomego sposobu żywienia. Pamiętajmy, by o odporność dbać przez cały rok, a nie tylko wtedy, gdy czujemy pierwsze objawy infekcji.